БУРГАС – АЕЦ до Резово?

Кметът Димитър Николов се срещна с Генералния консул на Република Турция в Бургас Сибел Аркан, пред която постави въпрос дали публикациите в турската преса за строителство на нова Атомна Електрическа Централа край Резово отговарят на истината.
Представители на турското Министерство на енергетиката и природните ресурси са заявили в тамошните издания, че има планове за строителството на три електроцентрали, една от които край селището Игнеада, близо до Резово.
Николов е заявил на консул Еркан, че жителите на Бургаски регион са притеснени от тези намерения турската държава и припомнила, категоричното „против”, получено от резултатите на референдума за строителството на петролопровода „Бургас– Александруполис”.
Турската дипломатка е признала, че строителството на нови атомни цецнтрали в Турция се коментира отдавна, поради необходимостта от електричество и се проучват варианти с всички възобновяеми източници, както и последните технологии за гарантиране на сигурност на електроцентралите.
Според Сибел Еркан, правителството е провело предварителни разговори с Япония и Русия за строителство на нови централи, а евентуална бъдеща АЕЦ до Резово е на трето място след проектите за строителство на атомните централи Аккую и Синоп.
Еркан е уточнила пред кмета Николов, че Игнеада не е най-желаното място за изграждане на централа и все още няма такова решение на турското правителство.