ВЕЛИКО ТЪРНОВО – Царевец става храм за Великденското богослужение

Великденското богослужение във Велико Търново тази година ще бъде отслужено на крепостта Царевец. То ще се състои навън, в очертанията на патриаршеския комплекс, тъй като не може да бъде отслужено в неканоничен храм, каквато е църквата в средновековната крепост.
Пасхалното богослужение ще бъде извършено от негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който след това ще раздаде на миряните пасхалния огън. Това ще стане на площадката, която опира в основите на някогашния оригинален храм. Църковният ритуал ще започне в 23 часа на 23 април. Посетителите на крепостта Царевец ще минават по маршрут, определен с бели ленти, а пътят им ще бъде осветяван от 120 факлоносци. Те ще бъдат разположени от първата порта на крепостта до подножието на Патриаршията. След богослужението литийно шествие ще се отправи към Катедралния храм, където ще бъде отслужена света литургия.
Общината е предвидила необходимите мерки за осигуряване на осветление и на охрана по време на събитието, информира кметът Румен Рашев.
Идеята на Великотърновската митрополия и Община Велико Търново е пасхалният ритуал на това място да стане традиция или по-точно традицията да бъде възстановена, както е било по време на Второто българско царство.