КЪРДЖАЛИ – Двойно намаляват избирателите в Кърджали заради принципа на уседналост

Заради принципа за уседналост избирателите в Кърджалийско може да намелят с 50 процента, прогнозира депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя прави това свое заключение на базата на данни от ГРАОН, според които в област Кърджали по постоянен адрес са регистрирани приблизително 320 хиляди души, но по постоянен и настоящ, каквото е изискването за упражняване на вота за кмет и общински съветници – наполовина по-малко.
Всеки, явил се на изборите без настоящ адрес, просто няма как да гласува, каза Караянчева. Тя е категорична, че се слага се край и на изборния туризъм. По оценки на предизборни щабове досега бюлетини в община Кърджали са пускали около 5000 пришълци, в община Кирково те са били между 3 и 4 хиляди, подобно е положението и в останалите общини.
Караянчева предупреди и за друга опасност от манипулиране на вота – регистрация на множество хора на един адрес без те реално да живеят на него. Затова тя  призова собствениците на жилища да проверят в общинските служби ГРАОН дали на съответните адреси не са се регистрирали без тяхно знание хора.