Вижте какво… „Сингапур 2010” е голямо нещо!

Вдигане на тежести. Щанги. Обичани и отричани – днес те отново са спортът, който ни вдъхва лека олимпийска усмивка, леко ни тупа по рамото, сякаш казва: „Вижте какво… В тая наша държава сме като пребити. Но сме живи!” Спортът отново, в една кристално чиста и ясна конкуренция – не с Балканския регион, не сред  някакви развиващи се демокрации от Източна Европа, а с ЦЯЛ СВЯТ, ни подсказва, че НИЕ МОЖЕМ. Можем, въпреки нас самите, дори, които по-често си пречим, отколкото да направим нещо разумно.
Звезди на естрадата от всички континенти: Стив Еплтон /Великобритания/, Джесика Мобой /Австралия/, Табита Носер /Сингапур/, Джоди Уйлямс /ЮАР/, на снимката отсъства Шон Кингтън /САЩ/Боянка Костова, която не от Английската гимназия, а от Асеновград, стана уникална за страната ни Олимпийска шампионка. Тя донесе на смълчаната ни страна първото олимпийско злато от първите Олимпийски игри на младите. Игри на тези, които са бъдещето на планетата. В категорията до 53 кг. тя изхвърли 85 кг, постигна 107  при изтласкването. С общ резултат от 192 кг. – 18 кг пред втората, тя стана блестяща олимпийска шампионка. Победата не е нещо ново за нея. Нашето момиче е световна шампионка за девойки през 2009 година – направи го пак в Азия, в Тайланд.
И друга една защитничка на трицветния ни флаг, Джанан Ахмед, но родена не в Родопите, както бихме си помислили, а в Германия, беше близко до олимпийските медали, но остана четвърта в борцовата категория до 60 кг. Дали пък не е дете на така чаканите връщащи се емигранти? Става интересно…
Останалите млади български олимпийци повтарят сценария от зимните олимпийски игри през февруари във Ванкувър. Плувците Лъчезар Шумков и Христина Мунчева не стигнаха финали. Също както и двата ни гребни екипажа при стартовете им  в първите дисциплини.
Може би най-радостната от всички досегашни олимпийски шампиони беше японката  Юка Сато, защото ней й принадлежи абсолютен олимпийски рекорд: тя е първата носителка на златен олимпийски медал от Младежка олимпиада! Ето – тя прави история. Спечели олимпийския триатлона. При плуването /750 метра/ в залива на Сингапур беше втора. След колоезденето на 20 километра „пропадна” до 5-то място. Но  накрая – в кроса на 5 километра финишира напред, много по-напред от своите конкуренти. Това бе достатъчно за най-скъпото злато. На олимпийската стълбичка се появиха три момичета от три континента: златната японка Сато, автралийката Илай и младата ни комшийка от САЩ Кели Уайтни.
На Първите Младежки Олимпийски Игри „Сингапур 2010” се състезават над 3 600 състезатели от 170 страни, които се конкурират  в три възрастови групи – 15-16, 16-17 и 17-18 години. В дните между 14 и 26 август  те ще стартират в 201 дисциплини от 31 спорта /някои спортове се администрират от една и съща федерация и затова в последната цифра има разногласия/
До вторник, 17 август, след първите 4 дни, в общото  класиране по медали води Китай /8 зл, 5 ср, 1 бр, общо 14/, следван от Русия / 7, 5, 3, 14/, Азербайджан /5, 1, 0, 6/, Италия /3, 3, 1, 7/, Южна Корея /3, 1, 1, 5/, Япония /3, 0, 0, 3/ и пр.
Юка Сато – името й прави история – тя спечели първия златен олимпийски медал на Първите Младежки Олимпийски Игри!Домакините направиха невероятна… о, не – може би точно обратното – най-вероятно очакваната феерия при Официалното откриване. Азиатска, та азиатска! Пълно с дракони и огньове! Сред тях и президентът на МОК Жак Рок, който рече, че целта на Игрите е да се отбие младежта от пътя към наркотиците, алчността и егоизма и да й се предложат вече дефицитни ценности, като хуманизъм, олимпизъм, здравословен начин на живот и опазване на околната среда. Затова и в програмата на тази уникална Олимпиада има много култура, възпитателни програми и откровени проповеди за по- повече любов и разбирателство сред хората по света.
В Олимпийското село за състезатели и треньори има и Културни средища на някои уважаващи себе си страни /и можещи да си го позволят/. Финландците показват своя удивително цивилизован начин на общение /без алкохолния туризъм от събота до неделя в Санкт Петербург/. Най-претъпкано е пред трасетата на радиоуправляемите модели на болиди, където мало и голямо пъха в паметта на малките машинки  фантастични скорости и се наслаждава. Така е, когато си имаш пилоти от Формула 1 като Кими Райконен!
Културното средище на Сингапур е, разбира се, най-посещавано. То е превърнато в нещо като Художествена академия и тук всеки идва да рисува – колкото си иска и с които си пожелае бурканчета огнени бои.
Има огромна плаза за колекционерите на значки. На нея се подвизава една прочута колекционерка от Калифорния. Lgail  се е заразила от спортните значки по време на Олимпийските игри 1984 г в Лос Анджелис и сега в Сингапур е нещо като гуру на по-младите „значкисти”.
С голяма популярност се ползуват петимата певци от петте континента, които тук записват, пеят и изобщо правят олимпийска музика за младите – Стив Еплтон /Великобритания/, Джесика Мобой /Австралия/, Табита Носер /Сингапур/, Джоди Уйлямс /ЮАР/, Шон Кингстън /САЩ/.
Турция – Иран: 4:2. Иранските футболистки се показаха в артистично скроен екип - според повелите на Исляма.Сред най-големите атракции беше и футболният мач между женските отбори на Турция и Иран. Трибуните бяха пълни с горещи почитатели на тяхната игра. Интересът се подсилваше и от оригиналните, съобразени с мюсюлманската религия, екипи на иранките. Екипът надеждно предпазва от чуждите погледи всеки милиметър от стройните фигури на футболистките. Показват се под слънцето само хубавите им личица с живи, черни очи, който страстно търсеха победата. Но туркините, които губеха през първото полувреме с 0:2, във втората част бяха невероятно концентрирани и точни. Победиха с 4:2.
Това до тук – от всичко досега. Чакаме още по интересни неща.
Климент ВЕЛИЧКОВ,
Специално за в. „България Сега” (Bulgaria Sega)
www.BulgariaSega.com