В. “България СЕГА” (2005) – връстник на Световните Срещи на Българските Медии (2005)

На 21-ви май 2025 година в. “България СЕГА” ще навърши 20 години. Всеки, който е живял и работил в САЩ, знае какво означава един бизнес не само да просъществува, но и динамично да се развива в крак с промените в медийната индустрия за период от 20 години. Иска се много труд, отлична визия, професионализъм, адаптивност и желание. При това, всеки, който е запознат с нашата медийна дейност в българската общност в Чикаго (а тя започва за основния екип от май месец 2001 година), знае че в. “България СЕГА” никога не е бил 100% бизнес. В началото той въобще не беше бизнес за мен и моята съпруга. От 2000 година и до ден днешен моят основен бизнес е в областта на недвижимите имоти. Когато се случи голямата криза при недвижимите имоти в САЩ (която засегна целия свят), започнахме да третираме в. “България СЕГА” като нормален бизнес, но дори тогава и след това, никога не сме били 100% бизнес подобно на другите български бизнеси в Чикаго. Нашата формула е била приблизително 50% бизнес, 50% обществена полза и отговорност. В. “България СЕГА” (а преди това и в. “България” – основан през месец май 2001) изигра ключова роля за самоорганизирането и динамичното развитие на българската общност в Чикаго. Тук има етнически общности от цял свят, без преувеличение. Само от Източна Европа са над 2 милиона души. Но, както неведнъж съм повтарял, по мое лично мнение и информация, няма друга етническа общност в Чикаго с по-успешно и бързо развитие през последните 25 години. За мен е чест да бъда част от този процес, през който интересите на всички българи тук съвпадаха – по-добре организирана българска общност означаваше по-голям комфорт далеч от нашата Родина. Създаването на позитивна атмосфера, възможности и удобства в нашата общност винаги са били едни от нашите приоритети като медия.

Има ли все още неща, които могат да се подобрят? Определено да, още повече, че в нашия обществен живот вече участват представители на няколко поколения, които имат различно съзнание и манталитет. Не можеш да очакваш същото съзнание за хора, родени в периода на развития социализъм в България, и за наши сънародници, родени в Чикаго. Затова една от новите задачи за нас е приемственост и намиране на правилната формула за взаимодействие между тези различни поколения.

През 2025 година “Световните Срещи на Българските Медии”, организирани от БТА, също ще навършат 20 години. Това е едно скъпо и трудно за организиране мероприятие. Нужно е да се даде кредит преди всичко на създателя – бившия генерален директор на БТА – Максим Минчев, както и на служителите на БТА, които направиха възможни тези 19 Световни Срещи на Българските Медии. Не е лесно да се поеме щафетата след Максим. Но прави чест на БТА, че продължават неговата мисия. Създадено бе едно глобално медийно семейство. Това бе пример как българската държава може успешно да сътрудничи с българите по света за благото на всички, включително и на нашата родна страна. Друг, още по-показателен пример, е успешното взаимодействие между Министерството на Образованието и Науката и българските училища в чужбина. Означава ли това, че българската държава и нейните представители винаги успяват ефективно да си сътрудничат с българските общности в чужбина? Определено не! Поне на база информацията, която имам в Чикаго. Но тъй като в. “България СЕГА” никога не е бил “жълта” медия, а напротив позитивна, конструктивна и стремяща се да бъде максимално полезна, няма да споменавам имена и конкретни неадекватни действия, които не са били съобразени с реалните интереси на българите в Чикаго.

Вестник “България СЕГА” е редовен участник в Световните Срещи на Българските Медии от първата среща. При закриването на всяка среща, Максим задължително определяше КПД (коефициент на полезно действие). Няма да оценявам КПД на всяка среща, но определено мога да потвърдя, че тези срещи бяха полезни.

Най-голямото постижение на “Световните Срещи на Българските Медии” за мен е “БГ Свят”, която се поддържа ежедневно от екипа на БТА. В тази рубрика се събират новини от целия свят, като голяма част от тях се генерират от българските етнически медии в чужбина. Имах честта да се запозная лично с колегите, които всеки ден професионално и с много желание работят за “БГ Свят”. Това са млади, позитивни, амбициозни хора, които имат безгранично любопитство и уважение към българските общности в чужбина. Изключително зареждащо и освежаващо е да си в тяхната компания.

За да не изпадаме в крайност, където всичко, което се прави по време на “Световните Срещи на Българските Медии”, се определя като идеално, ще се спра на два важни момента:

Ефективност на дискусионните панели

Неведнъж съм споделял на Максим, че дискусионните панели не се организират добре. Подобно мнение изказах и след като участвах в един от панелите на 19-та Световна Среща на Българските Медии, която се проведе в Одеса, Украйна. Основните проблеми, според мен, са избирането на неподходящи модератори и липсата на пълноценна дискусия при стриктно съблюдаване на правила за време на изказване. Надявам се този аспект да бъде подобрен в бъдеще.

Покриване на транспортни разходи

По времето на Максим Минчев, БТА покриваше $800 разходи за самолетни билети на представители на български медии в чужбина. Това беше сериозен стимулиращ фактор за по-силно присъствие на срещите на българи от целия свят. Максим успяваше благодарение на своите качества и добри контакти с големи български бизнеси да покрива всички разходи за организирането на тези срещи и да покрие голяма част от стойността на самолетните билети на участващите, без да използва нито една стотинка държавни средства. Сега явно не е възможно, но това което мога да предложа на колегите от БТА и колегите от българските медии в чужбина:

• Добре е да се потърси спонсорство от бизнеси в България, които имат интерес да се рекламират както по време на срещите, така и за определен период и на приемливи условия в българската медия, чийто представител те спонсорират (става въпрос за $800 за самолетни билети).

• Подобен може да е подходът и към бизнеси в страната, където се намира българската етническа медия. Това, разбира се, ще работи най-вече в големите български общности като тази в Чикаго, САЩ.

Ще завърша коментара си за 19-та Световна Среща на Българските Медии с нещо, което не ми направи добро впечатление.
Няколко колеги се определиха като смели професионалисти (за разлика от другите им колеги в България и чужбина), които са рискували да присъстват физически на медийна среща, организирана в страна, която се намира в състояние на война. Мисля, че подобни изказвания бяха излишни и неуважителни. По време на срещата на няколко пъти спря тока, което бе още едно напомняне за последствията на войната за този украински град (наред с постоянните бомбардировки). Вестник “България СЕГА” отказа физическо участие (нашето участие бе виртуално), защото за нас ситуацията в Украйна не е безопасна. Това не означава, че аз съм безразличен към войната в Украйна. Жена ми е украинка. Издаваме украински вестник в Чикаго от 2002 година. Правим всичко възможно да сме полезни на украинската кауза в информационната част на войната, която не е маловажна, а също така спомагаме за набирането на финансови средства. Преди моето изказване в дискусионния панел, се обърнах на украински език към присъстващите и им пожелах победа!

Днес България е разделена на два лагера – за и против Украйна. По време на престоя си миналата година успях да почувствам тези антагонистични настроения навсякъде, та даже в моето семейство и с най-добрите ми приятели от времето преди да замина за САЩ. Всеки има право да избира позиция на база на информацията, която получава и способността да я анализира, но нека бъдем преди всички уважителни един към друг, независимо от различията в нашите гледни точки!

Благодаря на колегите от БТА за всичко, което са направили за нашето световно медийно семейство! Желая им здраве и професионално удовлетворение!

Както обсъдихме с Йоана от “БГ Свят”, нека се видим пак догодина и изпием по едно шампанско по случай 20та годишнина на “Световните Срещи на Българските Медии”, организирани от БТА и 20та годишнина на в. “България СЕГА” – Чикаго!

Накрая добавям благодарствено писмо от БТА по повод участието на в. “България СЕГА” в 19та Световна Среща на Българските Медии (Одеса, Украйна):

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!