ДА УСЕТИМ ГЛАСА НА НОВОТО ВРЕМЕ КАТО ЛЪЧ ОТРАЗЕНА СВЕТЛИНА

На 22 юни 2024 г. Литературен клуб „Перото“, НДК – София, бе домакин на две културни събития – връчване на грамоти и награди на лауреатите от международния литературен конкурс „Изящното перо-2024“ и премиера на книгата „Отразена светлина“, автор Снежана Галчева.

Те събраха гости и почитатели на литературата, които въпреки горещия следобед, искаха да бъдат част от това емоционално преживяване. Модератор и на двете събития беше Димитър Христов – поет, драматург, музикант, бард, общественик. Специални поздравителни адреси към организаторите бяха изпратени от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, от Георги Николов – литературен критик и историк, координатор за България на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и от ръководството на БАН.

Конкурсът е част от Фестивала на българската култура, който се провежда в Чикаго от 2015 г. и в рамките на който бяха обявени резултатите през месец май тази година на петото му юбилейно издание. Конфедерацията и Салон за българска култура и духовност – Чикаго организират за втори път награждаването и в родината, където лауреатите от Европа и България официално получават своите грамоти и изящно сувенирно перо – символ на конкурса. Той се организира от 2017 г., досега в него са изпратени повече от 3 000 творби от над хиляда автори, живеещи в различни части на света. Тази година получихме творби от Испания, Австрия, Франция, Гърция, Австралия, Канада, Израел Швейцария, САЩ и разбира се от България.

Благодаря за топлите думи на авторите и гостите, присъстващи в литературен клуб „Перото“, които по безспорен начин показаха, че физическите граници не са пречка за културно и духовно общуване между хора с еднакви ценности. Темата на конкурса „Светът и новото време“ провокира авторите, в чиито творби имаше тревога и страх за това накъде върви светът, но и много мъдрост и надежда, зов да оставим на поколението след нас по-спокойни и светли дни, с повече морал и човечност. Това е доказателство, че нивото на една нация се определя до голяма степен от нейната култура.


Водещият Димитър Христов представи и новата книга на Снежана Галчева „Отразена светлина“. В първата част са интервютата, които тя е правила със своите събеседници през последната година, а във втората са събрани рецензии на книги от български автори. Авторката сподели защо е избрала това заглавие. В отговорите на зададените въпроси в интервютата се откриват нови детайли, които пораждат още повече въпроси и се търсят нови решения. И така непрекъснато се върви нагоре по спиралата на истината… А в художественото слово на авторите има толкова силно послание, наситено с любов и топлина, че то се връща към читателя като отразена светлина. То ни превежда през портала на времето и пространството, кара ни да потънем и да се слеем единствено със словото, с думите, за да може то, словото, да се върне към нас като лъч отразена светлина.

В-к „България СЕГА“

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!