Интерес към българите в странство

Балканските войни предизвикват нечуван ентусиазъм сред сънародниците ни извън България

Балканските войни предизвикват истински ентусиазъм и нечуван интерес сред сънародниците ни извън България. Масово те се организират и се завръщат в родината, за да участват във войната като доброволци. Този ентусиазъм е „хванат“ и от българската преса в онези години и вестниците ни отразяват наистина интересни истории. Една такава история разказва за един български студент, който се завърнал в България след пребиваването си за обучение в Европа и разказвал за огромното любопитство, което проявявали чужденците към българите. Щом някъде узнаели, че имат пред себе си българин, те го гледали с респект и удивление. Във Виена, в един ресторант, посетителите узнали, че в момента там се намира българин и с явно любопитство го разглеждали от главата до петите и обратно. Във влака, докато въпросният български студент пътувал към България такива сцени имало много и той бил впечатлен от тях.
Да, чужденците наистина така реагират на присъствието на българи в Европа, защото те са чули и чули за огромните успехи на Българската армия, която само няколко години след Освобождението си от дългогодишно османско владичество води успешна война за своето Съединение. Няколко десетилетия по-късно пък Българската армия участва последователно две Балкански войни и Първата световна война. Променливият успех се дължи не на армията ни, а на политическите грешки, които се допускат тогава. Претенциите на българските генерали са основателни, защото те най-добре познават възможностите на своите войници.
На старите снимки виждаме едни изморени, но озарени лица на хора, които са готови веднага, още сега да скочат в защита на своето отечество. Те са с цървули на краката си – дебела кожа, увита по определен начин, която е навървена с връзки и играе ролята на обувка. С тези цървули и с вехтите си дрехи доброволците и много други българи участват във войните за национално Освобождение и Обединение и не просто участват, а печелят битки след битки, докато не ги чуват в Европа.
Българската бойна слава се разлива като звън и по бойните полета, но и в кабинетите на европейските лидери в онези години. И генералите, и политиците в Европа узнават за успехите на българите. Този малък балкански народ, който прави две основни неща, бие се за справедливата си кауза и оре земята, за да храни и издържа многолюдното си семейство. Тези две неща прави българинът и тези две неща го превръщат в герой и на Балканите, и в Европа, че дори и отвъд океана, в САЩ се интересуват от така нареченото „българско чудо“.
Българите са чудо и като бързо развиваща се икономика, и като качествени продукти, но и като смели войници. Ето затова европейците се дивят на българите, когато и където ги видят, защото не могат да си обяснят, как един такъв малък народ, забутан в кьошето на Европа и на историята, изведнъж се опълчва на голямата и вековна Османска империя, че не само това, но води успешни битки и с доскорошни съюзници, които по-късно са вече „разбойници“.
И сега, но и тогава, русофилите у нас са били особено активни и кресливи. Петербургското издание „Новое Время“ от онези години съобщава, че българите искали да превземат Цариград и да го подарят на Русия, като благодарност за оказаната им подкрепа от нея по време на Освободителната война от 1877-1878 г.
Това може и да е провокация от сорта на така наречените фалшиви новини, с каквито сме залети и днес. Възможно е Русия просто да иска да подцети България, както те много обича да го прави и днес дори, че сме длъжни да ги обичаме и уважаваме, защото са ни освободили от турците. Само че тези изтъркани шаблони днес вече не работят, тогава обаче няма кой все още да обясни на масовата публика, че действията на Русия далеч не са били толкова и само в полза на поробените българи, а по-скоро са страничен ефект от мераците на Московията за излаз на топло море. Това е възможност за търговия, това е възможност за богатство и просперитет. Това иска Русия, а не толкова да освободи поробените народи на Балканите.
И все пак, съобщението е кратко, но показателно. Дори и тогава е имало хора, които са приемали Русия като приятел, а тя нито тогава, нито сега е такъв за нас.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!