Офанзивният такъл Зак Стоилов избра предложението на Арми Блек Найтс, българинът ще се включи в колежанския шампионат по американски футбол през 2025

Българинът Зак Стоилов избра предложението на отбора Арми Блек Найтс на военната академия на САЩ “Уест Пойнт” и през следващата година ще се включи в най-високото ниво на колежанския шампионат по американски футбол – Дивизия 1. Преди това левият такъл, оценен високо с три звезди от местните анализатори, ще завърши образованието си в “Мейн Саут” и ще играе последен сезон на ученическо ниво.

Арми Блек Найтс е един от най-популярните отбори в колежанската система и се състезава в Американската конференция, където през миналата година завърши с равен баланс 6-6. През декември Блек Найтс спечелиха ежегодния сблъсък между двата най-силни отбора на американските въоръжени сили срещу Нейви Мидшипмен със 17:11.

Блек Найтс е представителният отбор на елитната американска военна база “Уест Пойнт”, базирана в Ню Йорк. След реорганизирането на колежанската система, Арми има четири сигурни съперника за сезона, в който ще се включи българският ляв такъл – Канзас Стейт Уайлдкатс, Мейрист Ред Фоксес, Сиракюс Ориндж, Еър Форс Фалкънс и Нейви Мидшипмен. Първият сезон по традиция е подготвителен за всички младежи, тъй като те преминават натоварена академична и физическа подготовка.

С трите звезди обаче Стоилов е най-високооцененият офанзивен такъл на Блек Найтс, приет в “Уест Пойнт” от 2025.

Стоилов, висок 195 см и с тегло 127 кг, прекара една година извън американския футбол заради контузия в рамото и според army.rivals.com именно заради това той е получил само десет оферти, въпреки огромния си талант. Българинът е предпочел базата “Уест Пойнт” пред предложенията на университети като “Толедо”, “Маями”, “Кент Стейт”, “Еър Форс”, “Маршал”, “Синсинати”, “Акрън”, “Нортърн Илиной” и “Уестърн Мичиган”. Той продължава да бъде следен от елитните “Нортуестърн”, “Университет на Вирджиния”, “Канзас Стейт” и други.

“Имах контузия, която ме спираше от игра. Със семейството и треньорите решихме да си взема почивка и това в крайна сметка ми помогна много. Вече съм възстановен на 100 процента и съм готов за игра”, заяви той за army.rivals.com.

Стоилов е взел решение да приеме предложението на “Уест Пойнт” след визитата си на базата на 15 юни.

“Качествата ми ще паснат на стила на Арми, защото съм атлетичен офанзивен лайнмен, който може да пробива в пространства и да влага агресия в блокирането при игра по земя. Няма да имам проблеми в това отношение. Блокирането ми при игра по въздух също пасва на стила на Арми заради работата ми с крака, която ми позволява да давам възможно най-много време на куотърбека”, казва още Стоилов в интервюто.

“Уест Пойнт е мястото, на което искаш да отидеш, ако искаш да имаш гаранции за бъдещето си след училище. Моята цел е там да се превърна в лидер. Уест Пойнт има богата история не само с футбола, а и с това, че изгражда хора, модели за подражание”, добавя още българският състезател за rivals.com.

“Уест Пойнт” е една от елитните обучителни институции в Съединените щати и за влизане кандидатите преминават през много внимателен подбор. На военната база своето обучение е получил президентът Дуайт Д. Айзенхауер, както и редица ръководители на компании в ежегодния “Форчън 500” списък (на водещите компании в САЩ по оборот – б.а.).

За следващата стъпка не просто в кариерата си, а в живота си, Стоилов е получил много подкрепа. Той е благодарен най-вече на родителите си за огромните жертви, но и на тези, които са го обучавали и тренирали – футболната организация от детството му “Парк Ридж”, ученическият отбор на “Мейн Саут” и редица специалисти, сред които и българската треньорка по лека атлетика Живка Йорданова, при която през годините е преминавал частни обучителни сесии.

С включването си в колежанския футбол в САЩ, Стоилов ще бъде един от малцината българи, достигнали това ниво. Първи бе Александър Кенанов, настоящ президент на новосформираната Българска федерация по американски футбол (БФАФ). Организацията провежда такъл шампионат по американски футбол, както и флаг футбол надпревари, в които се включват мъже, жени и деца. Именно флаг футболът ще бъде олимпийски спорт в ЛА 2028 и популярността му в световен мащаб нараства с бързи темпове.

ИВАЙЛО ГЕОРГИЕВ
БТА

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!