Замаяност при изправяне – Ортостатична хипотония

Въпреки че вдигане на кръвното налягане не звучи добре, то е необходимо, поради факта, че при изправяне кръвта се задържа в долната част на краката. Това кратко, нормално покачване на кръвното налягане поддържа притока на кръв към мозъка. Ако човек има ортостатична хипотония,  при изправяне се наблюдава намаляване на притока на кръв към мозъка.

Доста от лекарствата за кръвно налягане пречат на това временно покачване на кръвното налягане. Клонидин, алфа-блокери, бета-блокери, нитрати и диуретици най-вероятно ще причинят ортостатична хипотония.  Доста антидепресанти, мускулни релаксанти, лекарства за болестта на Паркинсон и лекарства, използвани при лечение на психоза, имат същия ефект. Обезводняването, анемията, сърдечните нарушения, включително аритмии и захарен диабет също може да предизвикат ортостатична хипотония. Това е по-често срещано при хора над 65-годишна възраст.

Ортостатична хипотония се наблюдава когато систоличното кръвно налягане (горната граница) спадне с 20 mmHg (милиметра живачен стълб) или повече, или долната граница на кръвното налягане (диастоличното кръвно налягане) спадне с 10 mmHg в рамките на 3 минути след изправяне, след като човека е бил в легнало положение предишните 5 минути.
Постпрандиалната хипотония е понижаване на кръвното налягане, което настъпва след хранене. Най-често засяга възрастните хора и хората със захарен диабет. Малки, нискокалорични порции храна и кофеин може да помогнат.

За да намалите ортостатичната хипотония, бавно сменяйте позицията на тялото си, ограничете консумацията на алкохол, пийте достатъчно течности и избягвайте прекомерното излагане на топлина (включително горещи вани и душове).
Усложненията вследствие на ортостатична хипотония включват световъртеж, припадък, умора, сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене. Ако имате ортостатична хипотония, консултирайте се с личния си лекар. Спирането на лекарствата за кръвно налягане, намаляване на дозите или смяната на лекарства може да ви помогне. (Ringer, M., and Lappin, S. “Orthostatic Hypotension.” National Library of Medicine, May, 16, 2023; “Save Meds as a Last Resort for Orthostatic Hypotension.” Prescriber’s Letter, October, 2022).

Стоенето може да е трудно за хората с ортостатична хипотония. Никой не може да устои пред Бога. В Псалм 130:3-4 се казва: “Ако би забелязвал беззаконията, Господи, То кой, Господи, би могъл да устои?    При Тебе, обаче, има прощение, за да Ти се боят.” Поради смъртта на Исус Христос за нашите грехове и възкресението Му за оправданието ни, всеки, който вярва и Му се доверява може с увереност да стой духовно.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandseasterneurope.org

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!