Новият български патриарх – а сега накъде?!

Човек трябва да се научи да чака, да слуша и да анализира. Това са трите важни неща, за да бъдеш прецизен, когато пишеш по дадена тема. Така постъпих и сега, с избора на новия български патриарх Даниил. Неговият избор беше не просто изненада, а истински взрив, защото всички го мислеха за тотален аутсайдер, който е сложен в тройката на така наречените достоизбираеми, само за да запълни квотата. Григорий Врачански се считаше за фаворит, а Гавриил Ловчански осигуряваше конкурсното начало, но като се има предвид, че последният е най-възрастен от тримата, всички го мислеха също за аутсайдер. Оказа се, че на изборите за нов патриарх, Гавриил отпадна и на балотажа се явиха така нареченият фаворит и така нареченият „пълнеж“ и о, чудо, именно „пълнежът“ изпревари фаворитът. Получи се така, че три от бюлетините се оказаха невалидни и с това Даниил излезе напред точно с тези три гласа. Инаече, щеше да има паритет и да се избира или от друга тройка достоизбираеми, или да се управлява временно с наместник-председател, който беше същият Григорий – врачански митрополит.
Даниил е представител на така нареченото руско лоби в Синода. То е по-малобройно, но е по-активно. Другото лоби е това на така наречените привърженици на Вселенския патриарх Вартоломей, като това лоби е малко по-многобройно, но е по-скрито и активността му се описва предимно от действията на пловдивския митрополит Николай.
На пръв поглед, човек би си казал и какво от това, за този избор на нов предстоятел на Българската прпавославна църква, но не е съвсем така. Тук става дума за влияния, за послания и за позициониране. Какво е посланието, което изпращаме навън? Ние сме една православна държава, като Русия, славяне сме ,каккто и те, избрахме патриарх, който открито защитаваше проруски позиции, поне като Видински митрополит до сега. В същото време църквата ни не участва в последния всеправославен събор с аргументги, които почти едно към едно се припокриваха с тези, които изнъкна и руската православна църква. Позицията на нашата църква за войната на Русия спрямо Украйна е витиевата и неясна, винаги е подплатена с клишета като „братска любов“ и „единство“. Но как да има такава любов и единство, когато единият Брат Русия веролочно нападна другият брат Украйна!?
Това са посланията, които разчетоха и световните агенции, за които акцентът от избора на нов български патриарх беше, че той изразява открити проруски позици! Това вълнува хората на запад от наси това ще остане в съзнанието на публиката. В изострена геополитическа среда именно това е темата на темите и точно в този момент ние даваме много остър и показателен завой към агресора Русия. Там ли е най-чистото Православие, където църквата официално обяви демокрацията за несъвместима с принципите на вярата…!? А каква е алтернативата – диктатура ли…!?
Това послание е особено тежко за вярващите, но и за онези близо 400 монаси в нашата църква. Двама вече обявиха, че напускат БПЦ – единият подаде официално молба да бъде освободен и да отиде на Света гора под омофора на Вселенския патриарх, което не беше прието от новия патриарх, каквото и да означава това. Другият в частен разговор обяви, че иска да премине към друга църква въобще. Един епископ официално изказа разочарование от този избор. Със сигурност има и други, които вероятно обмислят действията си. Това е нечувано, монаси, хората на които се крепи цялата идея за църквата, да искат да я напуснат, защото не приемат този избора! Това е особено показателно за неговия авторитет сред черноризците ни!
Дори самият Вартоломей Вселенски беше доста стегнат в словото си и напомни, че в църквата има йерархия и тя следва да се зпазва, защото иначе…!?!? Защото иначе замирисва на нов разкол, а това е много, ама наистина много страшно.
Проблемът е, че като митрополит Даниил говореше по един начин – открито в полза на Русия и не само. Той не приемаше и томоса за автокефалия за Украинската православна църква, както и последния общоправославен събор. Въпросът е, дали Даниил ще продължи да говори по същия начин и като български патриарх. За сега той дава заявка, че иска да бъде обединител. Това означава две неща. Първо, ако ще се търси ефект на обудиняване, значи сме свидетели на разединеност. И второ – как ще обединява, ако продължава да е краен и проруски настроен!? Тези две неща вероятно съвсем скоро ще се изяснят. Има и още нещо. В процеса на утвърждаване на престижа на новия патриарх, той трябва да обиколи по старшинство всичките поместни православни църкви, за да се представи неформално и по този начин неговите събратя останалите патриарси на поместни православни църкви да го приемат като равен на тях. Патриарх Неофит при встъпването си посети Москва. Сега как ще постъпи Даниил? А и още нещо, ще посети ли Коанстантинополската патриаршия, която е църквата-майка на всички останали поместни православни църкви!?
Едно е ясно, с изборът на Даниил, ситуацията в църквата ни не става по-лесна, а напротив.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!