Как цар Фердинанд щеше да стане цар Симеон II

Копия на вестници от епохата на войните

Българският монарх Фердинанд, чиито тленни останки скоро ще бъдат погребани в България, е искал да влезе в Цариград, днешният Истанбул и там да се короняса под името „цар Симеон II“, още преди да е било ясно, че ще имаме друг владетел с това име – внукът му. Всички сме чували за претенциите на Фердинанд да влезе в Цариград, та кой български владетел не е искал това още от времената на величествения Константинопол – център на така нареченото ойкумене – тогавашния цивилизационен свят, описващ се от Византия и нейните сфери на политическо и културно влияние. За това обаче, че Фердинанд се е надявам да стане „цар Симеон II“ научаваме от дописка в един от българските вестници, който предава информация от Виена, която пък по-рано е била публикувана там във вестник, а първоизточникът идва от Белград. Както виждаме и тогава достъпът до информация и особено до достоверна такава е бил сложен. Една „новина“ идва в България от Виена, пък е телеграфирана от Белград, иди, че разбери, кой крив, кой прав и дали въобще това е цялата истина, ако все пак е истина, разбира се…!
Вестниците обаче активно се включват и в Балканските войни, а и в мирните преговори, като публикуват множество статии. Това можем да видим от изрезки на статии, а и цели първи страници на родни печатни издания от онези години, които неотдавна бяха представени в уникална интерактивна изложба в Националния военноисторически музей. Изложбата разказва за Балканските войни по един нестандартен и изключително интересен начин. Студентите по история знаят, че едно от най-скучните неща е да четеш в Народната библиотека в София вестници от даден исторически период. Знаят обаче, че това е истински документ на епохата и от един вестник от съответното историческо време понякога можеш да научиш много повече за историческото събитие отколкото от учебника по история.
Пред един от турските генерали, с които българският генерал Савов е преговарял в Чаталджа, българският офицер заявил: „Ако вие ни принудите да прекъснем преговорите в Лондон и ни предизвикате да подновим военните действия знайте, че загубите ще не само Одрин, но и един много по-важен град“…! И това не са просто думи на един голям български пълководец. Това е реална заплаха за тогавашния ни противник, защото армията ни наистина е била в състояние да води такава война и най-важното – да постигне такъв резултат! Та на фона на тези думи на един български генерал, претенциите на цар Фердинанд да влезе в Цариград като победител далеч не изглеждат вече толкова префърцунени, дори напротив…!
Един от чуждите представители в Лондон, по време на преговорите между Балканския съюз и Османската империя, заявява на турския министър, че в случай на възобновяване на военните действия, не само Цариград може да падне в български ръце, но могат да бъдат застрашени и азиатските владения на Турция. Това е поредната публикация от онова време, в която открито се говори за потенциална заплаха за столицата Цариград от страна на българите.
Прави впечатление, че вестниците от онази епоха информират своите читателски аудитории много подробно и най-вече добросъвестно. Много пъти авторите проявяват духовитост и описват кратки куриозни истории, които са и интересни, и забавни, но и информативни. В един по-лек, но далеч не несериозен стил, се предава изключително важна информация за събития, случки, действия, процеси, които пряко касаят Балканските войни и някои моменти от бойните действия и мирните преговори.
На страниците на тогавашната преса се появява и един куриозен случай. В болницата в Кюстендил лежат български и турски ранени войници. Един от българите разпознава на съседно легло турски войник, който оказал много сериозна съпротива при превземането на едно незначително укрепление по време на бойните действия. Българският войник бил много ядосан, че го лекуват в близост до неговия противник, чието лице бил запомнил много добре от битката и решил да се саморазправи с него. Не успял, защото раните не му позволили, но уведомил фелдшера, да махне турския войник от съседното му легло, защото като се почувства по-добре, ще го удуши! Това е българският войник-юнашко сърце, в което блика буйната кръв на дедите. Затова и една друга публикация от тези години ни съобщава за „рекорд в аскерското бягане“. Не, не става дума за спортен рекорд, а за нещо далеч по-прозаично, но и показателно. Немският вестник „Voss,ztg“ съобщава в своя кореспонденция от Цариград, че главнокомандващият Назъм паша сподели, че вече не било възможно да застави войските си да противостоят на българите. Турските войски се стремели да се върнат на сигурно място в Цариград, като бил забелязан цял влак с войници и офицери, които бягали от фронта и така поставили истински рекорд в аскерското бягане по време на бойните действия с активното участие на български войски.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!