Български учител в САЩ и Канада с инициатива за откриване на българско училище в региона на Род Айлънд

Учителката Теодора Дерменджиева от САЩ изразява готовност да открие българско училище в региона на Род Айлънд във връзка с предварителни разговори с родители. Това става ясно от нейна публикация във Фейсбук групата на Българското училище „Български гласчета“.

Училището ще работи в събота и децата ще се обучават четири часа на ден.

Освен български език, би могло да се организира обучение и по история на България. Ще бъдат включени и арт дейности и обучителни игри, става ясно от публикацията.

Целите са децата да се чувстват сигурни, обгрижвани, щастливи и да посещават училището с желание и ентусиазъм; да научат български език; да се запознават с българските традиции, култура, история, географски забележителности, така че да съхраняват българщината в душите си и в бъдеще да я разпространяват сред своите близки и познати.

„Училището да бъде остров на българското за тях, за нас и за Вас – техните родители и близки. Да си организираме срещи и малки празници за българската общност в района“, отбелязва Теодора Дерменджиева.

„Готови сме да намерим още учители, ако броят на децата го изисква. Ще разчитаме и на Вашето съдействие за това, както и за намирането на най – подходящото място и помещение“, отбелязва тя и добавя:

„Ще се радвам, ако проявявате интерес към откриването на такова училище и ще разчитам на активно съдействие от Вас, за да организираме дейността, така че да е най-близка до Вашите представи за потребностите на Вашите деца“.

„Учител съм по образование и по професия, с диплома от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и опит в работата с деца и ученици в България (в начална училищна степен), Канада (като собственик на частна детска градина) и САЩ (в българско училище)“, разказва за себе си Дерменджиева.

„Имам действащо българско училище в Кънектикът („Деца като слънца”), което работи вече 5 години и съответно имам натрупан организационен и практически опит в тази дейност“, добавя тя.

Инициативата за създаването на българското училище в района на Род Айлънд приветства генералният ни консул в Ню Йорк Ангел Ангелов.

„Приветствам искрено инициативата за създаване на българско училище в щата и призовавам всички, които имат възможност да подкрепят нагърбилите се с тази отговорност наши съграждани!“, отбеляза той.

„Български съботни/неделни училища се създават там, където имаме активна и динамична българска общност! Активна и динамична българска общност имаме там, където българските деца и родители се събират всяка седмица! Децата не просто учат български, а и това какво означава да си българин и защо е привилегия да си част от една автентична култура. Родителите намират среда, която им помага както да запазят връзката с България, така и да се интегрират по-успешно в мястото, което са избрали за свой втори дом“, написа Ангелов във Фейсбук страницата на Генералното консулство на България в Ню Йорк.

„С нетърпение очаквам възможността да посетя новото българско училище, когато отвори врати!“, заяви той.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Теодора Дерменджиева / Фейсбук

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!