Левски с петолъчка – „това е песен“, но с малко плесен!

Паметникът на Левски с петолъчка!!!

Как Апостолът на свободата се оказа с комунистическа петолъчка

Тополовград – едно наистина прекрасно място, което обаче се оказва и доста странно. Защо, ще разберем малко по-късно.
Тополовград се намира в Югоизточна България, в Област Хасково, в близост до Елхово. Градът е административен център на община Тополовград. По данни на ГРАО към 15 март 2024 г. в града живеят 4781 души по настоящ адрес и 5327 души по постоянен адрес.
Най-ранните сведения за Тополовград са от османски данъчен регистър от петнадесети век, където е посочено селище под името Кавъклу с 33 мюсюлмански семейства. През втората половина на XVI в. Каваклу (или Кавакли, Каваклъ) е отбелязано като тимарско владение на няколко души, а в началото на XVII в. е превърнато във вакъф на султан Баязид II, като в него са живеели 104 християнски семейства. През последните десетилетия на XVIII и началото на XIX в. каваклийският район става арена на кърджалийски набези. По това време там шета Индже войвода, чийто байрактар е Кара Кольо от село Омарчево, станал по-късно игумен на манастира „Света Троица“.
Разхождаме се из града и установяваме, че има прекрасен паметник на Васил Левски в центъра. Всичко е наред, освен това, че паметникът на Левски е …….с петолъчка! Оказва се, че паметникът е на Левски, но на него няма абсолютно нищо, което да е свързано с него. Има цитат от Ботев, от Вапцаров, самият паметник е посветен на „героите, загинали в борбата срещу фашизма 1944-1945 г.“. Темата е актуална и днес, защото в страната ни има все още много паметници, които са подобни исторически еклектики. Уж Левски, а получаваш „антифашисти“…! Това е исторически абсурд, който е повсеместен. Тръгваме по главната улица, която също все още „гордо“ носи името на „вожда и учителя“ Георги Димитров, известен още като „Гошо-тарабата“, защото доста често бил виждан да злоупотребява с мастика…!
И в задачата се пита, нормално ли е в един толкова хубав български град, модерен, европейски град, който привлича и туристи намира се на прекрасно място в страната ни, та нормално ли е главната му улица да носи името на един комунистически диктатор!? Ами разбира се, че не е нормално, но е факт и това е притеснителното. Как се възпитавам младите хора в този град, в тази част на страната ни, в България въобще? Това ли е възпитанието, което те са заслужили – да гледам Левски с петолъчка и цитати от Вапцаров. Какво е общото между Левски и така наречените „антифашисти“? Що са абсурдна еклектика е това, да изтипосаш Левски с петолъчка!!! Та това е гавра с историческата истина, с историята, с морала.
България е пълна с подобни паметници, кой повече или по-малко абсурден и измислен. Геройството е девалвирано до случайна хрумка на някой измислен, но достатъчно „героичен“ автор на паметник, който по неясни причини е решил, че на паметника на Левски трябва да има комунистически символ!
Тополовград е център на слабо населен район. Редица правителствени програми преди и след 1989 г. целят решаване на демографската криза в региона. Слабо ефективни са опитите през 1970-те и 1980-те години за превръщане на Странджа-Сакар в „Република на младостта“. След периода на социализма започва постоянно намаляване на населението и в началото на XXI век броят му спада под нивото на 1934 г.
И за да се обърне този негативен тренд, начинът е да се каже истината, историческата истина такава, каквато е. А тя е, че на паметник на Васил Левски не е нормално да се поставят комунистически символи, защото това е анахронистичен абсурд. Първо няма смисъл, второ няма историческа обоснованост и трето, това е истинска гавра с паметта на Апостола на Свободата, който може да се каже, че е първият българин-демократ, който има истински републикански разбирания за държавното устройство и осъзнава необходимостта от това хората да бъдат напълно свободни, за да живеят по-добре.
Тополовград се намира в индустриално слабо развит район. Поради граничното местоположение на общината през годините на социализма в града не са изграждани големи индустриални предприятия. Традиционно развито е земеделието (тютюнопроизводство, лозарство и др.), основен поминък на населението в миналото. В града се намира тютюнопреработващо предприятие от структурата на „Булгартабак холдинг“ АД (което е наследник на съществувалата до края на 1940-те години кооперация „Каваклийска яка“), приватизирано в края на 2004 г. и неработещо.

Един обикновен тополовградски дом на ул. „Георги Димитров“ – главната,…разбира се!

В Тополовград е централата на мина „Устрем“ (добив на цветни и редки метали), понастоящем ликвидирана. Ликвидирано е и производството на медицински инструменти в най-голямото в близкото минало в България предприятие за производство на медицински инструменти – „Медикотехника“.
Това е бъдещето на тези региони, изостаналост, забравеност, Левски с петолъчка и главна улица Георги Димитров..!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!