Аспержи – Не просто един от красивите зелени на цвят зеленчуци

Аспержите са богати на хранителни вещества зеленчук. Те са с високо съдържание на глутатион. Той се счита за основен антиоксидант. Аспержите съдържат инулин, вид фибри, които подхранват полезните бактерии в червата. Антиоксидантите и здравият чревен микробиом са от съществено значение за добро здраве и превенцията на заболявания.
Други полезни за нас вещества, които аспержите съдържат са:
Калий (Необходими за функционирането на нервите и мускулите)
Фолат (Витамин В, който помага за понижаването на хомоцистеина – метаболитен страничен продукт, вреден за стените на артериите)
Витамин К (Важен за съсирването на кръвта и структурата на костите)
Кверцетин (Действа противовъзпаляващо и помага в борбата с рака)
Рутин (Също предпазва кръвоносните съдове)
Аспержите имат диуретични свойства и помагат при отстраняване на излишните течности в тялото.  Те могат да бъдат приготвени за консумация по различен начин – на фурна, сварени или на пара. (Bowden, J. (The 150 Healthiest Foods on Earth. Beverly, MA: Fair Winds Press, 2017; Haig, C., et al. Nature’s Pharmacy. London, England: Watkins Media Limited, 2021)).
Аспержите често са едни от зеленчуците, които се сервират на великденската трапеза. Поникването им всяка пролет ни напомня за Христовото възкресение от мъртвите. Както пише Свети Павел в Първото Послание до Коринтяните 15:20: “Но ето Христос възкръсна от мъртвите и стана начало на възкресението за умрелите.” В Първото Послание до Коринтяните 15:57 също се казва “…Да отдадем благодарност на Бога, Който ни дарява победата чрез нашия Господ Исус Христос.” Тъй като Исус умря и възкръсна от мъртвите, всеки който вярва и Му се доверява ще живее вечно с Него в рая.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!