Българското знаме няма място в тракийски светилища

Менхир-Чучул камък – тракийски символ, който съжителства с националния ни флаг по съвместителство

Националните символи трябва да се поставят на места с определен статут

Няма нищо лошо в това човек да обича родината си. Няма държава и държавна политика, която да не толерира това. Проблемът идва тогава, когато това стане самоцел. Прави впечатление, че на много исторически места в България се поставя българският трибагреник. Разбира се, че това е похвално. Да издигнеш националното знаме в Плиска, Преслав, Мадара, Царевец дори, огнищата на българската държава, където се поставят истинските основи на съвременната българска държава и държавност, това е нещо не само приемливо, а е повод за национална гордост. Защото, колко са държавите по света, които могат да се похвалят с институционална история в продължение на толкова много години, както ние!? Дори с големи прекъсвания, по време на византийското владичество и обезличаването на Средновековна България и по време на османското владичество, когато на практика държавата отсъства, макар и в известна степен заменена от духовната власт на Охридската архиепископия, но все пак България се възражда наистина от пепелищата на история и се въздига отново като политически субект на Балканите в края на ХIХ век.
По тези места, пряко свързани с историята на страната ни, с историята на нашия народ, българското знаме е нещо съвсем нормално и свещено. Има обаче моменти, ситуации и места, където националното знаме няма място. Едно такова място е фасадата на балкон на панелен блок! Нито е естетически издържано, нито е особено оригинално да боядисаш балкона си в цветовете на трибагреника. Това по-скоро показва една трудно предъвкваема самоцел, която сочи първо за лош вкус, но и оставят такъв, а след това демонстрира и една политическа окраска на уж едно патриотично дело, патриотично, но политическо по същество и накрая и русофилско по почин.
Както и да звучи това, много профили в социалните мрежи, на които е поставено българското знаме, обикновено се оказват профили на хора, които симпатизират на Русия и на уж независима България. Тези хора предимно твърдят, че ако сме независими, ще сме свободни. В същото време обаче независимостта те я разбират като друг тип зависимост, а именно от Русия. Това поне показват наблюденията напоследък. Разбира се, че има и изключения, но правилото е плашещо мащабно.
Има много туристически обекти от тракийско време, където някой, незнайно защо е поставил българското знаме. Да, тракийският елемент е един от тези, които влизат в състава на новосъздадената през 681 г. българска държава, макар и насилствено, защото те са покорени от българите и славяните, но едно тракийско светилище няма абсолютно нищо общо с България и българското национално знаме. Първо, религията е друга….и тогава, а и сега. Второ, тракийската култура няма национален оттенък, тя съществува наднационално, защото я има и тук при нас, но и отвъд днешната граница с Гърция, например. И при нас има нестинарски игри, и при тях има такива, и не можем да кажем, че тези игри са български или гръцки. Дори много столетия по-късно, през ХIХ век, балканските народи се определят като православни, след това като българи, гърци, сърби, власи и така нататък. С една дума, националното се появява значително по-късно от времената на съществуването на тракийските светилища и дори само поради тази елементарна причина, те нямат национална идентичност. Те са част от тракийската култура, а тя не е нито само българска, нито само гръцка, тя е феномен за Балканите. Така както днес не можем да кажем, кой е наследник на Византия. Ами всички сме наследници на Византия, защото сме православни. Да, но някогашният Константинопол, днес Истанбул, се намира в Турция, която не е православна държава. Именно, затова Византия е култура, а не национална субстанция, културите винаги стоят над националните окови на политическите процеси. Така стоят нещата и с древната тракийска култура. Българските земи са осеяни, буквално са осеяни с тракийски светилища и свещени места и следи от присъствието на траките и тяхната невероятна култура. И като поставим българското знаме на едно такова място, ние на практика убиваме културата, като е принизяваме до обикновена политическа история. А духовната история и културата стоят много по-високо от политиката, защото те обединяват, а политиката разпарчатосва, за да ограничава, такава й е ролята просто.
И не, тук не става дума за празен спор, става дума за това, че не бива да девалвираме сами националните си символи като знамето ни, поставяйки го на меко казано неподходящи места. Българското знаме има място на онези исторически места, които са пряко или косвено свързани с историята на българската държава. Не е мястото на националния ни трибагреник на фасади на тераси, на профили в социални мрежи и/или на неприсъщи и несъответстващи на статута и призванието за национален символ, места. Така няма да станем повече българи, напротив, нито пък ще приватизираме една наднационална култура, така просто демонстрираме едно цивилизационно невежество и историческо безочие.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!