Служители на Посолството ни в САЩ посетиха музея „Дъмбъртън Оукс”, където се съхранява печат на хан Тервел

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов и служители на Българското посолство посетиха музея “Дъмбъртън Оукс”, настоятелство на Харвардския университет във Вашингтон. Това стана ясно от публикация във Фейсбук страницата на дипломатическото ни представителство.

В музея се съхранява уникален по рода си печат на хан Тервел, един от най-успешните владетели в ранната история на българската държава.

Специална презентация за находката беше представена от куратора на монети и печати в музея Джонатан Шей.

Печатът е част от колекцията на Центъра по Византинистика в „Дъмбъртън Оукс” от 1958 г. Изработен от олово през VIII в., от едната страна изобразява лика на българския владетел, а от другата кръстоска с монограм на гръцки: „Богородице, закриляй кесаря Тервел“. Хан Тервел е с ризница, държейки копие и щит с конник, а шестолъчните звезди от двете му страни се смятат за най-стария запазен символ на български владетел. Според експертни оценки печатът на Тервел наподобява златната монета на византийския император Константин IV (668-685).

През 705 г. хан Тервел е удостоен с високата титла кесар/цезар от византийския император Юстиниан II – прецедент в историята и признание за ярките качества на българския владетел. Тервел се прочува в цяла Европа, когато през 718 г. предвожданата от него българска армия разбива арабските войски при Константинопол и спира нашествието в Стария континент.

През 2017 г. Българската народна банка пуска сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема „Хан Тервел“ от серията „Средновековни български владетели“. Монетата е по модел на печата на Хан Тервел в музея “Дъмбъртън Оукс”, припомни мисията ни във Вашингтон.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Посолство на България в САЩ

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!