Цар Фердинанд I се завърна в Родината

Тленните останки на цар Фердинанд бяха посрещнати на VIP-а на летище София

Тленните останки на монарха бяха пренесени от Германия с български военен самолет

Тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения VIP на летище София. Ковчегът беше свален и тържествено положен от гвардейци в катафалка, която отпътува към двореца „Врана“. Траурната процесия започна от главния вход на парка на двореца и достигна до двореца. Там беше посрещната от цар Симеон II и царското семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Цар Симеон II даде изявление пред журналисти във връзка с тържествената церемония

Траурната церемония се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът беше поставен в централното фоайе, където се състоя кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца бяха отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.
Завръщането на тленните останки на цар Фердинанд се случва 76 години след смъртта на монарха. До сега те бяха положени в криптата на църквата “Св. Августин” в баварския град Кобург.
Цар Фердинанд e първият и най-дълго управлявал владетел от Третото българско царство и лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата “Св. Августин” във временен саркофаг, сякаш в очакване да се осъществи желанието му да се завърне за последен покой на българска земя.
С прибирането му България се записа като последната държава в Европа, положила тази грижа в името на собствената си история и държавност. Румъния докара с военен самолет “Спартан”, посрещнат в небето от четири изтребителя на румънските ВВС, ковчега с тялото на последния си крал – Михай I, от Швейцария. Той бе погребан с държавни и военни почести, както преди това и баща му – Карол II, прибран от Португалия въпреки всички исторически превратности и скандалната му репутация.

Сърбия също върна с почести починалия през 1970 г. в Америка последен крал Петър II. Той бе положен в криптата на сръбския царски род Караджорджевич в Шумадия. Сърбите стигнаха дори и по-далеч, като прибраха всичките си князе от европейските гробища, за да ги съберат в същата тази крипта на върха Опленац, превърнал се в символ на модерната сръбска държава. А още по време на социалистическата федерация Югославия, през 1989 г. черногорците пренесоха своя крал Никола I от Сан Ремо в Италия и го препогребаха с държавни почести в Цетине.
През 2006 г. Русия и Дания в обща траурна церемония с всички държавни почести организираха изваждането на останките на императрицата Мария Фьодоровна и препогребването им в Петропавловската крепост.
Костите на своите бивши и дори спорни крале, починали в чужбина, прибра и Албания. А в Австрия и Унгария, които историята някога е обединявала в една монархия, обявиха общ траур за Ото фон Хабсбург – последния престолонаследник на Австро-Унгарската империя.
Цар Фердинанд завари една кална османска провинция пълна с руски провокатори и остави една европейска държава със самостоятелна политика. Той остави България по-голяма, отколкото я завари, завари кални улици и сламени коптори и остави всички красиви сгради в България, които познаваме днес, завари държава без нито една културна институция и остави държава с театър, опера, музеи, зоопарк, университет, малко не му достигна, за да постави отново кръста върху Света София в Истанбул.Той е владетелят, чиито войски влязоха на нож в Одрин и със “Шуми Марица” в Скопие. Имаше силен характер и допускаше грешки, но завари васална територия и направи България независимо царство.

Цар Симеон II: Преди всичко съм благодарен

„Благодарен съм за този акт, защото това е важно за нашата история. Благодаря на Господ, че съм доживял този момент, защото и това не беше сигурно и ясно. Емоциите са много силни. По този начин ние признаваме и зачитаме заслугите на бившите ни владетели. „Именно дядо ми Фердинанд I създаде всичко във Врана и затова си мисля, че е добре той да бъде тук, в семейната крипта, където вече почива нашият Кардам.
По този начин надграждаме историята и придобиваме самочувствие. Това връщане на царя в Родината е благодарение на усилията на много хора и това е сигнал към настоящето, за да гледаме към бъдещето. Ако нямаме представа за миналото, напред не можем да очакваме много. Инициативата беше на семейството и за това се надявахме още от 1991-1992 г.
Този жест да се върне цар Фердинанд в България го намирам за различен прочит на историята. В Германия помолиха да остане при тях червеният саркофаг, в който до сега бяха положени тленните останки на царя. Това показва тяхното уважение към него. Аз говорих с мой роднина херцог и той ми каза, че много държат на това в Кобург. Това е част от историята на града. Предстои обективен прочит на историята. Трябва да сме благодарни, че сме в една свободна и демократична България и това е много важно“, каза пред журналисти в двореца „Врана“ цар Симеон II.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент в София на вестник „България СЕГА“

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!