Разрешения за проблема със сухота в устата

Наличието на сухота в устата е досадно усещане. То може да доведе до проблеми със зъбите. Тъй като слюнката спомага за отстраняването на останки от храната и плаката, сухотата в устата увеличава риска от кариеси и заболяване на венците. Сухотата в устата създава среда, в която се поддържа млечница. Тази инфекция причинява болезнени червени петна с бяло покритие върху езика и лигавицата на устната кухина. Освен това намаляването на слюнката затруднява преглъщането и влияе върху усещането за вкус.
Взимането на доста лекарства може да доведе до сухота в устата. В тази група се включват по-стари видове антихистамини, определени антидепресанти, лекарства за шизофрения, и лекарства, използвани за лечение на инконтиненция. Лъчението в устата също изсушава тъканите.
Слюнчените жлези стават по-непродуктивни с напредване на възрастта. Способността за усещане на жажда също намалява с годините. Други причини за сухота в устата включват хъркане, дишане през устата, поради проблеми с носа и тютюнопушене.
За да намалите сухотата в устата:
пийте достатъчно вода и неподсладени напитки
смучете кубчета лед (това стимулира слюнчените жлези)
яжте малки количества твърди сирена (те поддържат емайла на зъбите здрав)
яжте люти чушки, тъй като капсаицинът в тях стимулира слюноотделянето
добавете сосове, бульон и дресинг, за да овлажните храните, които приемате.

Ако сухотата в устата ви причинява много проблеми, обсъдете с вашия лекар вероятността за смяна на лекарствата или намаляване на дозата им. Спирането или поне намаляването на консумацията на алкохол, тютюн и кофеин също може ви помогне. Ако нито една от тези мерки не е ефективна, друга опция е приемането на изкуствена слюнка. (“Oral Health.” Prescriber’s Letter, September, 2022. Duke, J. The Green Pharmacy Guide to Healing Foods. Rodale Press, 2008).
Чувството ни за жажда ни кара да пием повече течности.  Този вид жажда предотвратява увреждането, причинено от сухота в устата и обезводняване.  В Евангелието на Матей 5:6 Исус ни казва, “ Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.” Задоволяването на тази жажда ще ни е от полза сега и за вечността. Светият Дух създава нашата  вяра.  Същият Божии Дух създава жаждата за познание на Бога, който ни спасява чрез Своя Син, Исус. Не пренебрегвайте тази ценна жажда. Вместо това се молете на Светия Дух да ви помогне да четете Божието Слово, Библията, за може тази скъпоценна духовна жажда да бъде задоволена.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!