ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА ПРОФ.Д-Р ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ

Благословеният с таланта си лекар и писател проф. д-р Златимир Коларов навършва 70 години и посреща юбилея си с три нови книги. В отрязъка на относителното понятие за време това е само миг, докосване, полъх… Но в съдържанието на всяка една от тези години стои отпечатъкът на всичко онова, което той е сътворил. А то не е никак малко. Лекар по професия и призвание, отдал време, сили и енергия от себе си, той е посветил дните и нощите си на своите пациенти. За да ги има надеждата и упованието в душите на тези, които се нуждаят от тях. За върнатите усмивки, за всичко онова, което е дал на хората – да е честит и благословен! Направеното добро винаги се завръща! Човекът, бдящ за здравето на хората, е с богата душевност и струни, които трептят с емоцията на преживяното. Той затваря между страниците на книгите си своите радости и тревоги, съмнения и стремежи. Огромният му белетристичен труд е събран в над 70 книги – научни трудове, сборници с разкази, романи, есета, публицистика, сценарии за филми – игрални, документални, научно-популярни.

Книгите, които проф. Коларов издава за 70-годишния си юбилей са „70 въпроса – 70 отговора“ (КЛМН, 2024); „За литературата и киното“ (КЛМН,2024); „70/45“ (КЛМН,2024). В тях той събира най-добрите си къси и много къси импресии, разкази и новели, разсъждения и мисли за литературата и киното, своите виждания за композицията, стила и формата на литературната творба, за отговорността на автора пред читателя и зрителя и много други съкровени мисли и идеи…
В една от специално озаглавените за юбилея му книги „70 въпроса – 70 отговора“, литературният критик Георги Николов задава въпроси, в чиито отговори проф.Коларов излага вижданията си за изкуството и творческия процес, за различните художествени и научни стилове и жанрове, за лични моменти при написването на всяка книга и сценарий, за погледа му „отвътре“ за всяка от творбите му. Поздравления за двамата автори, които чрез зададените въпроси и задълбочените отговори, представят не конкретно личното виждане, а дават на читателя едно философско преосмисляне не само за изкуството и живота, но и за смисъла на съществуването.

В-К „БЪЛГАРИЯ СЕГА“ – ЧИКАГО ЧЕСТИТИ 70-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПРОФ. Д-Р ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ И МУ ПОЖЕЛАВА ТВОРЧЕСКО И ЖИТЕЙСКО ДЪЛГОЛЕТИЕ!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, президент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина и председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

 

70 ВЪПРОСА – 70 ОТГОВОРА. Литературна анкета на Георги Николов със Златимир Коларов.

Автори Георги Николов и Златимир Коларов
КЛМН, 2024

АНОТАЦИЯ
70 въпроса на литературния критик Георги Николов и 70 отговора на писателя Златимир Коларов за изминатия път като белетрист и сценарист на игрални, документални и научно-популярни филми и съпътстващите ги неизменно колебания, вълнения, разочарования, възходи и надежди.

МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА
Книгата включва 70 отговора на 70 въпроса по повод на 70-тата ми годишнина относно същността и смисъла на творбата и на изкуството изобщо, отговорността на писателя пред читателя и зрителя, различните литературни жанрове и стилове, различните творчески похвати и за написването на всяка от творбите ми, разделени в две части – за литературата и за киното. Мога да я определя като „изстрадани във времето пред листа, пишещата машина и компютъра“ отговори на въпроси, вълнуващи всеки пишещ и всеки почитател на литературата и киното…

ОТКРОВЕНИЕ
Десетина месеца преди кръглата ми годишнина литературният критик Георги Н. Николов от Велико Търново, който следи от години творчеството ми и няколко пъти ме беше интервюирал за различни национални и международни хартиени и електронни медии, ми предложи да напише литературна анкета за мен с въпроси, касаещи вижданията ми за изкуството и творческия процес, за различните художествени и научни стилове и жанрове, за лични моменти при написването на всяка книга и сценарий, за погледа ми „отвътре“ за всяка от творбите ми. Съгласих се, разбира се – самото предложение на Георги бе признание и оценка на сътвореното от мен. От друга страна всеки писател желае идеите и творбите му да го надживеят, за да има смисъл, че се е трудил и морил над листа. Един от начините да се акцентира върху автора и творбите му е изявен литературен критик да се ангажира да подбере и подреди задълбочени и смислени въпроси, да ги представи на автора, после да огледа и редактира отговорите, ако нещо липсва да поиска авторът да го доразвие и много други специфични моменти за литературната анкета. Седнахме (той в Търново, аз в София) и близо половин година той пита, аз отговарях по интернет и телефона. В отговорите си включих и няколко от отговорите на записаните от него интервюта с мен, от интервюта на поетесата Снежана Галчева за електронното издание „България сега“, което излиза за българите в САЩ и Канада и др. Не се притеснявах, че „отварям вратите на душата си“, че споделям интимни вълнения и чувства, че разкривам вълнения, колебания и безсилие, които съпътстват всеки творчески процес при всеки автор, с една дума бях искрен до безпощада, желанието ми бе „да подам ръка“ на всеки тръгнал по стръмния рид на литературната планина, по чиито склонове се бях „бъхтал“ години с желанието да доближа върха. Дали съм го доближил и докъде, това читателите на анкетата и на другите ми книги ще кажат.

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!