Сънародници в Чикаго отбелязаха 24 май с Трети парад на България

Българската общност в Чикаго отбеляза 24 май със събор на българската общност под мотото Трети парад на България. Това съобщи в своята Фейсбук страницата генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

Гост на събитието, което се състоя в Елк гроув вилидж, беше българската изпълнителка Йорданка Христова. Заедно с нея на сцената се качиха певицата от Чикаго Диана Симеонова, деца от български училища и фолклорни състави.

Парадът, посветен на Деня на българската азбука и култура, започна с манифестация на българчета, информира сайтът „BG Voice“. Близо 30 български училища, детски градини културни центрове, фолклорни състави и родолюбиви организации се включиха в парада и фестивала, организиран от Генералното консулство на България в Чикаго и кметството на Елк гроув вилидж, отбеляза изданието.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков обяви в рамките на празника, че скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да бъде полаган и на български език. До края на годината ще бъде направен и нов, съвременен превод на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ в двуезично издание, стана ясно още по време на фестивала.

„Хиляди българи почетохме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, с песни, танци и музика“, написа Станков в личния си профил във Фейсбук. „Отдадохме почит пред свещения труд на българските учители, които запалват пламъчето на просветата в душите на нашите деца“, добави той.

„Обединени застанахме зад каузата по опазване на българския език и култура в Америка, като неразривна част от нашата идентичност“, отбеляза генералният ни консул.

Той благодари на всички участници и пожела: „бъдете все така отдадени в любовта към отечеството и продължавайте да пишете най-смелите си мечти с българските букви “.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Светослав Станков

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!