Паметникът на Джон Атанасов „съжителства“ с партизани

Много имена на криминални престъпници се представят за борци за Освобождение и Обединение на България

По традиция всяка първа седмица на октомври Община Тунджа и с. Бояджик отбелязват рождението на бащата на компютъра Джон Атанасов. Традиционно се организират поклонение пред паметника на откривателя в родното село на баща му Иван Атанасов – Бояджик, крос на името на учения, кръгла маса и състезания по информационни технологии.
Джон Атанасов е роден на 4 октомври в семейството на Иван и Айва Атанасови в щата Ню Йорк, САЩ. Баща му Иван Атанасов е роден през бунтовната 1876 г. и по чудо оцелява. На 13 години, през 1889 г. заминава за Америка, където на бял свят се появява синът му Джон през 1903 г.
Първият паметник на учения е открит на фасадата на Дома на техниката в Ямбол. От тогава домът носи името на Джон Атанасов.
Завършил аспирантура по математика през 1926 г., младият учен създава и избистря концепцията си за машината от 1936 до 1938 г. През следващите три години в колежа в Айова със сътрудника му Клифърт Бери създават първата електронна цифрова изчислителна машина. В много отношения тя е първата – с първото приложение на двоичната система в електронна машина, използва първата регенеративна памет, работи с първите логични схеми, използвани и до днес.
През 1970 г. академик Благовест Сендов го открива за България и света като произход. Влиза във връзка с него и го кани у нас. Ученият идва със съпругата си в Ямбол и посещава село Бояджик. Джон Атанасов е удостоен с орден “Кирил и Методий” първа степен.
През 1973 г. след съдебен процес е признат приноса на гениалния учен за първия цифров електронен компютър АВС или “Атанасов – Бери – компютър”, което на практика признава, че това е първата цифрова машина / компютър/ в света.
През 1983 г. идва отново в България и посещава родното място на своя баща, обявен е за почетен гражданин на Ямбол и е награден с орден “Народна република България” – Първа степен.
През 1990 г. получава държавната награда на САЩ за технологии. В приветствието си към Джон Атанасов президентът Джордж Буш – старши подчертава българският му произход. Този факт е още едно голямо признание за изобретението на големия учен, с български произход.
Всичко е прекрасно до тук, едно обаче буди недоумение. В непосредствена близост до паметника на Джон Атанасов в село Бояджик, има друг паметник, на загиналите във войните. В повечето населени места у нас има такива паметници и те са израз на признателността на поколенията и поклон пред подвига на загиналите ни герои във войните за национално Освобождение и Обединение. Не случайно тези две думи „Освобождение“ и „Обединение“ се пишат с главни букви по българския съвременен правопис.
Не е случайно и това, че се твърди, че България граничи със себе си, защото има много заграбени от наши съседи територии, които са населени с българи и които винаги са били български, но по силата на международните договори и в резултат на загубени войни, те са преминали от български в други държавни предели.
Проблем обаче има с паметника на загиналите във войните от село Бояджик и той е свързан с партизаните от комунистическата партия, чийто имена са сложени на паметника под общия знаменател на „герои на България“. Нима те са се борили за свободата на България…? Как, като са обирали мандри ли? Нима те имат принос за обединението на българските земи и население ли? Как, като са извършвали диверсионни действия и са взривявали църкви ли…?
Това е повсеместен проблем в много населени места из страната. Паметник на героите от войните и изведнъж на него „цъфват“ партизани-подривчици, хора, които не просто нямат никакъв принос за развитието на страната ни, но и са работили против държавността, което ги превръща не в герои, а в обикновени криминални престъпници!
Така обаче, под привидния повод да се поклоним пред загиналите, на подобни паметници „светят“ и имена на такива престъпници, пред които ние по принуда прекланяме глава така, както по принуда в Северна Корея се прекланят пред образите на двамата диктатори, които са управлявали комунистическата наследствена монархия преди настоящия диктатор Ким Чен Ун. Разбира се тук принудата е различна, но прекланяйки се пред истинските герои, хората нямат избор и реално се прекланят и пред откровени нарушители на закона, работили срещу интересите на България и българите.
А в близост е паметникът на един от най-известните българи в света – Джон Атанасов, тук идват и чужденци, или българи, които живеят в чужбина. Какво ще си помислят те за всички нас, че едва ли не се прекланяме пред престъпния режим на комунизма ли…!? Ето това е един повод де се предприемат мерки на високо държавно ниво и фалшивите герои от паметниците на истинските герои от войните, да бъдат премахнати и да се възстанови не само историческата истина, но и историческата памет!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
вестник „България СЕГА“ 

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!