Позиция на Bulgarian Arts and Cultural Exchange и BG VOICE

В името на прозрачността споделям емайла до нас от Ник Ангелов и нашия отговор:

“office@bgace.org office@bgace.org <office@bgace.org>
Attachments
8:41 PM (39 minutes ago)
to editor@bulgariasega.com, Svetlozar

Уважаеми г-н Момчилов,

изпращам позицията на ВАСЕ и BG VOICE във връзка с темата за Парада на България и се надяваме, че ще уважите нашето право на отговор да публикувате позицията ни, без редакция и на същата позиция както позицията на МБУ и както повеляват добрите медийни практити.

С уважение,
Ник Ангелов”

>>>

“Bulgaria Sega <bg7tv.editor@gmail.com>
9:11 PM (10 minutes ago)
to office@bgace.org

Уважаеми г-н Ангелов,

Ще публикуваме правото Ви на отговор.

Относно фалитите на Вашите компании, ще Ви изпратим въпроси, след като се запознаем с документите по делата и това, което се е случило непосредствено преди и след тях.

Поздрави!

Светлозар Момчилов”

СЛЕДВА  ПОЗИЦИЯТА НА ВАСЕ и BG VOICE:

През последната седмица в българската общност в Чикаго се прави опит за създаване на скандал, изпълнен с много лъжи и изопачаване на фактите.
В позиция от Малко Българско Училище (МБУ) правят опит да подменят историята на Парада на България – най-голямото събитие на обединената българска общност в района на Чикаго и Средния Запад.
Налага се да отговорим на някои от откровените лъжи, описани в тяхната позиция.
През 2022 г. генералният консул на Р България в Чикаго г-н Светослав Станков, след разговори с различни организации, решава да предложи създаването на Парад на България, който да обедини всички образователни и културни организации и фолклорни състави по повод Деня на българската азбука и култура. Г-н Станков договаря лично кметството на Елк Гроув вилидж да бъде съорганизатор на събитието заедно с Генералното консулство. Ето защо няма такси и лицензи за Парада на България – т.е. от МБУ не просто лъжат, че това събитие има нещо общо с тяхната манифестация и пикник, но и че са плащали официални разрешителни. Генералният консул посочва молбата за провеждане на събитието към Елк гроув вилидж да бъде попълнена от МБУ, които проявиха дейно желание да бъдат доброволци по организацията на Парада, заедно с много други организации. От друга страна пък от МБУ спестяват дали през 2022 г. са получили част от приходите от продажбата на храна и напитки на парада. Всъщност, от 2011 г. насам BG VOICE не е получавал  приходи или дарения от продажбата на храна и напитки, с изключение на напитките през 2023 г., заради отказ на един от ресторантите в последния момент да участва в събора.
По същото време пред 2022 г., BG VOICE работеше по възобновяването на традицията, започната от нас през 2011 г., по организацията на големите български събори с гост-звезди от България. Отново по предложение на г-н Станков, двете събития бяха обединени в един ден.
Парадът на България категорично не е било събитие на МБУ и не е наследник на тяхната манифестация, която се провежда и тази година на 18-ти май, само ден преди Парада на 19-ти. Както е видно от рекламите и съобщенията през 2022 г. МБУ не е нито съорганизатор, нито партньор на събитието.
През 2023 г. видяхме трудностите да организираме такива събития без нон-профит организация и решихме да създадем такава – Bulgarian Arts and Cultural Exchange, която да е шапка за всички културни събития, които организираме през годината – не само събора, но и много театрални и концертни прояви. За разлика от МБУ, ВАСЕ не се финансира чрез субсидии от държавата – а МБУ получават за своята дейност над четвърт милион лева всяка година. Държавата инвестира тези пари в стремежа си да запази българският език, културни връзки и национална идентичност на българчетата, родени и живеещи зад граница. Ето защо е необяснимо нежеланието на борда на МБУ да участват в Парада на България, особено след като тяхната манифестация е в друг ден. За съжаление, решението на МБУ се възприема като форма на провокация, която цели да създаде разделение в общността.
МБУ участваха на парада през 2023 г. – отново начело, като най-голямото българско училище в Чикаго, както и в програмата на сцената. Получиха покана да участват и в парада и тази година, но не дадоха отговор докато не стана ясно, че техният борд е взел решение да не участват като училище в събитието, което безпрецедентно обединява всички български училища, културни организации и ансамбли. Решението е взето без обсъждане с Родителския съвет, въпреки че именно той е истинският глас на децата в училището и най-добре може да защити техните интереси.
Странното е, че МБУ няма да участват в Парада на България, но техни деца ще участват в програмата на Събора. Едното е събитие на Генералното консулство и цялата общност, а другото на ВАСЕ, с медийната подкрепа на BG VOICE. В мейл директорът на МБУ г-жа Живка Петрова настоява даже тези деца да бъдат представени като ученици на МБУ. В процеса на противоречиви сигнали от различни представители на МБУ дали ще участват или не в Парада и Събора от ВАСЕ трябваше да вземем решение кой и как участва с оглед на големия брой желаещи деца да представят таланта си на голямата сцена на Събора.
В позицията на МБУ има сериозни изопачавания на думи, целящи да опетнят името на Ясен Дараков, Ник Ангелов и генералният консул Светослав Станков. Например в позицията се твърди, че Дараков е казал на Живка Петрова – “искам МБУ строен на парада в целия му блясък”. Точният цитат от чат разговора между двамата „аз искам МБУ да участва на парада в целия си блясък“. Малка разлика в думите, но огромна промяна във внушението, което МБУ иска да направи. Цялата им позиция е изпълнена с такива малки неточности и преиначавания, които да постигнат целта
Журналистите в BG VOICE не заплашват хората и институциите, за които пишат. Но дават право на героите в статиите да дадат своята гледна точка. В случая беше потърсен коментар от множество членове на управлението на МБУ – от борда и родителския съвет. Направихме изключителния жест да изпратим чернова на статията на няколко души от борда на МБУ в желанието да сме максимално обективни и да имат възможност да отговорят или направят корекции по факти, с които не са съгласни. Те не се възползваха от тази възможност. Вместо това предпочетоха позиция с лъжи и полуистини.
BG VOICE e медиен партньор, но отново голяма част от организацията на събитието пада върху екипа на медията, тъй като има най-голям опит през годините. BG VOICE предоставя безвъзмездно на спонсорите рекламни пакети, извън самото събитие, за да направи по-привлекателно за фирмите да го подкрепят. Повечето от тях са рекламодатели на медията от дълги години.
От 13 години хората, които работят и по създаването на BG VOICE, организират и големи български събори в Чикаго. Традицията започва на 4 и 5 юни 2011 година с първия събор в Busse Woods, събрал над 6 000 души. През 2012 г. в двудневното събитие се включват повече от 12 000 българи. Събор има също през 2013 и 2016 г.
През годините като организатори на тези значими събития за българската общност сме се стремели да поканим всички организации да вземат участие – не случайно на сцените през тези 13 години са се изявили всички наши ансамбли, групи, изпълнители и специални гости от България. Тази година сме изключително щастливи, че наш гост ще е гранд дамата на българската музика Йорданка Христова.
През години събитието е било спонсорирано от различни компании – генерални спонсори са били братята Павел и Румен Вълневи от “Amerifreight Systems“, братята Християн и Павел Пенеф от “Merx Global” и Васил Байрактаров от “MGL” и много, много други компании и индивидуални спонсори, които са подкрепяли събитията.
През годините е имало много спорове, различни мнения и разногласия в процеса по организацията на тези мащабни събития. Но те винаги са били изглаждани и съборите са се състояли за радост на хиляди наши сънародници.
Всичко това показва нашето желание да работим заедно с всички наши училища, ансамбли, организации и дейни сънародници. Ето защо недоумяваме от решението на борда на МБУ да бойкотират тази година Парада, без да го съгласуват с родителите, и да разпространят лъжливи в обвинения, че някой им е присвоил събитието – както се вижда тяхната манифестация между входовете на „Елк гроув хай скул“ си продължава и празникът им е жив и проспериращ.
За финал трябва да отбележим, че медията BG VOICE със своя вестник, интернет портал, радио и мобилно приложение не е фалирал. Това е абсолютна лъжа, първоначално разпространена във Facebook от директора в МБУ Георги Бошнаков (който от името на МБУ се опитва да присвои мястото и датата на парада), а после и през официалната позиция на борда на училището. Всеки може да види кой е издател на медията, кой е нейният едноличен собственик и че тя не е във фалит.Намираме за смешна тази гнусна кампания и опит за дискредитиране.
Празникът 24 май наистина се превърна в заложник. Заложник на финансовите интереси на определени хора в едно училище и жаждата им за контрол върху процесите в българската общност.

Ясен Дараков, главен редактор и издател на BG VOICE
Ник Ангелов, секретар на ВАСЕ (Bulgarian Arts and Cultural Exchange)

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!