Факти, с които трябва да сте запознати относно уголемяване на простатата

С навлизането в четиридесетте простатата при мъжете често се уголемява. Докато достигнат 60 годишна възраст 60% от мъжете имат доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), а при мъжете на 80, 80%  я имат.  Уголемяването на жлезата стеснява отвора на пикочния мехур.
Това препятствие на потока от урина може да причини често уриниране, неотложен позив за уриниране, нощно уриниране, уринарна инконтиненция, слаба струя, проблеми при започване и спиране на уринирането, напрягане при уриниране и наличие на капки след уриниране. То може да причини и повишаване на простатно-специфичния антиген (PSA).
Лечението на ДПХ подобрява качеството на живота при мъжа. То помага и при предотвратяване на сериозни усложнения като например задържане на урината, инфекция на пикочния мехур, и увреждане на мехура и бъбреците. ДПХ не увеличава риска за развитие на рак на простатата.
Ограниченото приемане на течности преди лягане и избягването на алкохол и кофеин може да помогнат за намаляване на симптомите. Укрепването на тазовите мускули подобрява контрола върху пикочния мехур и намалява проблемите с уринирането. Тъй като запекът може да влоши симптомите на ДПХ, лечението и предотвратяването му може да доведе до подобряване на общото състояние.
Диуретиците (“отводняващи хапчета”), деконгестантни таблетки, и някои други лекарства, които се използват за лечение на депресия и безсъние (тразодон и др.) може да влошат ДПХ.
Лекарствата, използвани за лечение на ДПХ включват алфа-блокери като тамсулозин и доксазозин. Те започват да действат след няколко дни, но може да причинят замайване и рязко падане на кръвното налягане при изправяне. Този симптом може да се намали при бавно сменяне на позицията. Независимо от това, той е опасен и може да доведе до падане, особено при мъже над 70 години.
Финастерид и дутастерид също се използват за лечение на ДПХ. И двата вида лекарства може да отнемат от 6 до 12 месеца преди да имат пълен ефект. Страничните ефекти включват уголемяване на гърдите и сексуална дисфункция. Съществува риск за увеличаване на агресивен рак на простатата. Но тъй като тези лекарства понижават нивото на PSA, употребата им води до забавяне на диагнозата на този рак.
Имайте предвид, че ракът на простата има някои от същите симптоми като ДПХ. Ако не се забележи подобрение на симптомите, незабавно приемете мерки и се консултирайте с вашия лекар. (McVary, Dr. K. “Clinical manifestations and diagnostic evaluation of benign prostatic hyperplasia.” Up to Date, 11/18/2021; “Compare Meds for Treating Benign Prostatic Hyperplasia.” Prescriber’s Letter, 1/2022).
Увеличената простатна жлеза задушава отвора на пикочния мехур и причинява проблеми с уринирането. Исус Христос казва, че някои хора чуват Божието Слово и Му вярват, но тъй като вниманието им е насочено към изкарването на пари и други сделки, те губят вярата си.  Тези временни нужди действат като плевели и задушават духовния им живот. (Евангелието на Матей 13:1-9 и 18-23). Не позволявайте нищо да ви попречи да четете и слушате Божието животворно Слово.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!