Как се пазят народните традиции днес

Танцов клуб „От извора“ – София, „Военна академия“ представи две хора пред домакините в Кермен

Една идея за бизнес, хоби и забавление в едно, с ярко изразена обществена полза

Всички сме за това да се запазят българските традици, нали така!? Но как? С предаване от стари на млади…да, но как точно? Ето Ви една идея, реализирана от Кристина Стоянова и Александър Трендафилов в клуб за български народни танци “ОТ ИЗВОРА”. Те правят групи за народни танци, но и семинари. Посещават отдалечени населени места в страната, местните хора им показват народни танци, които те записват и след това се разучават от групите. Групите също пътуват с „началниците“ им, там те на място учат народните танци и вкусват от местни кулинарни специалитети, с които хората ги посрещат. Танцьорите също показват вече научени народни танци на местните и така се получава натурален обмен на чиста култура. Това обаче е само кратката версия.
Клуб за български народни танци “ОТ ИЗВОРА” е създаден през ноември 2006 г. от двама професионални танцьори – Кристина Стоянова и Александър Трендафилов, които впоследствие стават и семейство.

Домакините от Кермен поздравиха гостите с няколко местни народни танца

Поредната инициирана и организирана от тях традиционна фолклорна среща беше с двете певчески групи към читалище “Пробуда-1906” грат Кермен – Сливенско.
„Толкова е приятно да те докосне погледа на човек, пренасящ и сеещ това народно богатство “От извора на България”, а богатството на Тракия е необятно! Вие/ние сме доказателство, че напук на новото време и модерния свят все още има хора, които пазят корена си и традицията и още по-важното, че точно тази любов ни свързва! Поредните големи изворни приятели…“. Това написа в социалната мрежа Александър Трендафилов, който ни запозна в Кермен с човек, който е записал хореографията на местни народни танци от своя баща и сега те се възстановяват в напълно автентичен вид.

Мъжът в народната носия е записал народни танци от своя баща в тетрадка и сега по тези записки се възстановява автентичния вид на танците за нов живот

Ето Ви идея за бизнес и за хоби. Хем ще печелите пари от това, хем ще сте полезни на обществото, хем ще се забавлявате. Е не е лесно, да организираш храна за близо 100 души, нощувки, самодейни групи, гости, програма, да поздравиш всеки персонално, да имаш сили за усмивка за всеки! Но пък това е част от удоволствието.
Всъщност този човек и неговите хореографи-преподаватели наистина правят чудеса. Бъркат дълбоко в истината, в оригинала, вземат от там шепи автентичност и я разпръскват в настоящето, като по този начин подобряват цветовете на ежедневието на всички нас. Първо трябва да откриеш тези живи легенди, хора, които наистина пазят традициите в тетрадки от дедите си. Трябва да измислиш начин да ги организираш и представиш, а след това и да ги популяризираш, като разпространиш това безценно злато сред съвременните танцьори, да усетят те в сърцата си онази визуална и ритмична мъдрост, която блика от недрата на богатото ни минало. Това е чудото на просветителството, на будителството. Чудя се, дали въобще Александър Трендафилов си дава сметка, колко безценно е това, което прави. Той на практика възражда златото на българския фолклор и го прави вечно, защото танците ще се танцуват тепърва, а такива като мен и ще го опишат, за да се помни.

Войнишкия паметник в град Кермен

Ето как описват на практика целия си творчески път Александър Трендафилов и неговата съпруга, то звучи като стихотворение:
„Двама влюбени…
Отдадени на хорото …
С кауза към традициите…
Обичащи родината си…
Начало 06.11.2006 г. …
Залата празна …
Кипи труд и работа. Раздаваме брошури…
Чува се… Не било за мен …
О чудо!!! Двама дойдоха…
Станаха четирима…
Неспирен труд и работа. Растат постоянно…
Фестивали… Награди… Вече сме 100…
Двойно повече труд и работа. Помощници – преподаватели …
Валят запознанства… Купони… Семейства… Деца…
Първо място… Най-автентична група… Най-масова група…
Записи на музика… Изследване на хора̀… Народознание …
Вече сме над 200 … Любов, труд и отдаденост към хорото…
Какво става? Ансамбъл… Носиии… Чужбина…
Беломорие… Семинари… Издаваме диск!!!
Всичко е чудесно… Ииииииии … Досещате ли се … Хоп – греда…
Корона… Петък 13… Затворете всичко!
Ние няма да се предадем!!!
Нова реалност… Пренастройване в онлайн свят …
Онлайн семинари… Мъкааааа, мъка… Но, няма да се дадем!
Продължаваме… Нито крачка назад…
Любов, труд и работа за българското хоро̀…
Честити да са ни… 15 години… Зад каузата…
Български Народни Танци “От Извора”!!!
Глътка… Чиста… Традиция…
Дерзаем с поглед напред в бъдещето, но с интерес да запазим чиста традицията от миналото …
Защото сме българи!!!…“.

Читалището в град Кермен

Какво повече да кажем, освен, че тези хора са истински съвременни будители, да те са герои на нашето време, въпреки, че едва ли го осъзнават! Да възраждаш миналото в традициите, това е чудото на благородството да помниш, да бъдеш част от истинската истина, това е смелост, това е доверие, това е гордост! Те обичат България истинно, не партийно, те обичат преди всичко българите и техните пъстри спомени от дедите им. Това е кристален патриотизъм в лабораторно пречистен вид, без примесите на грозното политическо злободневие! Точно така трябва да се обича България! Така си и българин в сърцето, и космополит по душа!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
вестник „България СЕГА“
Снимки на автора

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!