Отборът на 14-годишните момчета от Българската волейболна академия в Чикаго ще участва на Национално състезание във Флорида

Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) направи дарение в размер на 2000 щатски долара на Българската волейболна академия в Чикаго. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ на БТА президентът на Б.А.П.А. детектив Марио Вълков.

Дарението идва в момент, когато отборът на момчетата до 14 години е приет да участва на Националното състезание в Орландо, щата Флорида, което ще се проведе от 4 до 8 юли.

Основателят на Волейболната академия Боян Петев сподели специално за БТА, че „това е голяма новина“, защото в САЩ има 600 отбора за момчета до 14 години, от които за участие в състезанието кандидатстват около 100 – 150. И Федерацията решава кой отбор ще приеме да играе на най-високо ниво.

В началото за участие са селектирани 24 отбора, а българските момчета около шест месеца остават „на изчакване“. След това влизат с първите приети. Към момента одобрени за участие са 42 отбора. „Тоест конкуренцията е убийствена. Всички отиват за първо място и всеки един от останалите отбори е минимум три или четири пъти по-голям от нашия като организация, ресурси, състезатели, което всъщност прави толкова интересен нашия проект“, посочи още основателят на Академията.

Момчетата са одобрени за участие в Националното състезание, след като през месец ноември се класират в топ осем на едно от най-големите състезания за момчета в САЩ. „Ние бяхме единственият отбор, който не е от Калифорния, който достигна до топ осем – от осем отбора, седем от Калифорния и само един от щата Илинойс, и това бяхме ние. Това е най- сладката победа, защото е равносилно на това „Родопа Смолян“ да победи „Реал Мадрид“. За такава изненада говорим“, уточни Боян Петев.

Той допълни, че от 27 юни до 3 юли отборът на момчетата до 16 години ще се състезава в средната по сила дивизия на Националното състезание.

Основателят на Българската волейболна академия сподели още, че дарението, направено от Българо-американската полицейска асоциация, ще помогне за намаляване на разходите на семействата на младите волейболисти. С него отборът ще плати регистрацията си за Националното състезание, което се води извън сезонната подготовка, поради което пътуването, допълнителните тренировки, регистрацията на участниците, самолетните билети, средствата за спане, са допълнителен разход за отбора и родителите.

„Това дарение колкото за нас като организатори, толкова и за самите семейства означава много, защото в Америка спортовете основно за подрастващи са направени на принципа плащаш си – тренираш. Няма субсидии, участие от общината, участие от федерация. Един сезон тук за волейбол, нашият примерно, струва около 3500 долара само таксите и екипировката. Родителите си плащат и екипировката“, допълни той.

Пътуванията до състезанията и нощувките в хотели също се поемат от родителите, уточни Боян Петев и допълни: „След десет месеца сезон всяко едно от семействата е изхарчило около 5000 долара за спорт – все едно плащането за една луксозна кола. А някои семейства имат и по две деца в програмата. И ние много се радваме, че можем да си партнираме особено с Българо-американската полицейска асоциация, защото те от доста време ни следят и са ни големи фенове и не за първи път ни подкрепят“.

Българската волейболна академия започва да се сформира през 2019 година, разказа той за началото на клуба. Първоначално децата започват да се събират и да тренират в „Малко българско училище“ в Чикаго.

„Те си купиха сграда, в която има физкултурен салон и там всъщност се зароди идеята да го използваме по предназначение и да се опитаме след училище да съберем дечица да поиграем волейбол. Пет години по-късно това прерасна в една от най-големите български неправителствени организации и се превърна в един от добрите клубове, особено за момчета и момичета до осми клас“, разказа Боян Петев.

Първоначално тренировките започват с пет деца, а обявените групи са две – за участници от 8 до 10 години и за деца от 11 до 14 години. „Пет деца в едната група, четири пет деца в другата“, разказа основателят на Волейболната академия.

Когато през 2020 година започва КОВИД-пандемията, дейността им спира. Няколко месеца по-късно обаче се заражда идеята за организирането на спортни лагери в района на Чикаго. „В началото двадесетина деца трябваше да ги разделяме на две групи по десет през 30 метра. И малко по малко осъзнахме, че това лято никой не си пътува за България заради ограниченията. Имаше толкова много деца, че започнахме с 20, а до края на самата програма завършихме с около 80 деца през това лято“, сподели още Петев.

Така повечето деца решават да продължат с тренировките и през септември месец, когато волейболният сезон започва в зала. Тогава става ясно, че могат да се сформират групи с играчи на определена възраст. „И така, през 2020 година до средата на 2021 година не можеше да се каже, че ние сме отбор по волейбол, просто тренирахме по-сериозно и малко по малко се опитвахме да добавяме още състезатели. Тоест ние първата година и половина оперирахме като час по физкултура, макар че се опитвахме тренировките да са сериозни, да има дисциплина, да има интензитет“, посочи Петев.

През септември месец 2021 година започва първият сезон, през който играчите участват в отборно състезание. „И така се започна – с един отбор на състезание, първият сезон беше трудничко. Втория сезон (2022 – 2023) нещата станаха малко по лесни“, разказа още ръководителят на клуба.

И така през 2022 – 2023 година два отбора на Академията се класират в топ три на щата Илинойс за момчетата до 12 години и до 13 години. „Зарадвахме се много, но ни беше страх да се радваме, защото ние сме един от най-малките клубове в щата Илинойс, имаме само шест отбора. Това за стандартите на САЩ е клуб джудже, изключително малък“, отбеляза Боян Петев.

През този сезон – 2023-2024 година, три от шестте отбора се класират в топ десет. Единият отбор – на момчетата до 14 години в момента е трети или четвърти в ранглистата, а другия наскоро също успява да заеме позиция близо до топ десет в надпревара с около 60 отбора. „Момчетата до 12 години са твърдо на второ място. Оттам едва ли ще мръднем. Вече смело може да се каже, че отборите са ни наистина силни и добри“, обобщи ръководителят на клуба.

МАРИЯ ГУЦЕВА
БТА
Снимка: Българо-американска полицейска асоциация

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!