Участвайте в предстоящия БЪЛГАРСКИ ШАХМАТЕН БЛИЦ ТУРНИР В ЧИКАГО!

Най-учтиво каним всички приятели на шахматната игра в Чикаго и околностите му да заповядат на шахматния празник, който се организира от Българо-американската асоциация (БАА) и интернет-портал Еврочикаго.

Заповядайте на 12 май (неделя), в залата в библиотеката на Маунт Проспект с адрес:

10 S. Emerson St., Mount Prospect, IL., от 13:00 до 16:00 ч.

Турнирът няма възрастови или рейтингови ограничения – поканени са участници от 5 до 95 години! Той ще се проведе по швейцарската система с времеви контрол от 20 мин. на партия. Ще бъде напълно безплатен, но с награди.

Носете с Вас шахматни табла, фигури, добро настроение и състезателен дух!

Очакваме Ви! Поканете и своите приятели.

За участие и информация позвънете на (847) 924-8596 – Петранка и Петър Стаматови

Линк към поканата във Фейсбук: https://fb.me/e/4gIuVo3bb

И малко предистория:

Изминаха почти 20 години от първия български шахматен турнир зад граница – First Bulgarian Blitz Chess Tournament. Разбираемо той се проведе именно в Чикаго, където диаспората ни е най-голяма и организирана. За турнира в България писаха в. “24 часа” и някои от спортните издания. Инициатор и тогава бе Eurochicago.com, с подкрепата и съучаствието на Климент Величков с неговия в. “Старт БГ” – Чикаго. Независимо, че отлетяха много години и някои от участниците и официалните патрони на турнира – доайени на българския спорт – шахматните майстори Ж. Кайкамджозов* и Н. Минев** вече не са между нас, с предстоящото състезание бихме желали да възстановим някогашната традиция. А и имаме добри поводи за това – неотдавна женският отбор на България стана Европейски отборен шампион за 2023 г., а преди часове завърши световният кандидатски турнир в Торонто (Канада), където достойно се сражаваше нашата млада надежда Нюргюл Салимова.

Чудесната Нюргюл ни изпрати до Чикаго следното пожелание:

„Желая успех на всички участници по време на шахматния празник, който се организира от Българо-американската асоциация (БАА) и интернет-портал Еврочикаго. Важно е всички да могат да представят своите умения по-най добрия начин и така да станат част от добрите ходове в шахматната битка на дъската. Благодаря за подкрепата, която получавам от всички вас!“

Нека не изпускаме появилия се шахматен подем и да продължим хубавите традиции в този интелигентен спорт, който развива едни от най-добрите качества на човека – дисциплина, упоритост, смелост и ум. Така необходими ни в настъпващите времена на изкуствен интелект и сложни системи за управление. Очакваме да ни позвъните. Заповядайте!
.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Живко Кайкамджозов (1 април 1931 г. – 8 юли 2012 г. ) е български шахматист, треньор и журналист, работил дълги години в сп. „Шахматна мисъл“, в. „Спорт“ и в. „7 дни спорт“. Той е международен шахматен съдия и член на централния комитет на ФИДЕ. Автор е на 33 книги с шахматна тематика. Незабравими за по-старото поколение шахматисти, и в Златния фонд на БНТ са останали неговите и на Владилен Попов телевизионни уроци. През 1986 г. е съдия на мача за световната титла между Анатолий Карпов и Гари Каспаров. През 2006 г. е обявен за почетен гражданин на родния си град Добрич.

** Д-р Николай Николаев Минев (8 ноември 1931 г. – 10 март 2017 г.) е български шахматист, треньор и шахматен теоретик, международен майстор от 1960 г. Той е бил неколкократен шампион на България, участвал е в на шест шахматни олимпиади, автор е на редица теоретични книги по шахмат, познати в цял свят. От 1988 г. живееше в Сиатъл.

*** Други участници и официални лица около тогавашния турнир, провеждан няколко години подред, бяха първият български консул в Чикаго Александър Пейчев и ГМ Владимир Георгиев – втори на Европейско първенство по шах за юноши, национален шампион на България през 1995 г. и шампион на Македония през 2007 г., бивш треньор на единствената ни Световна шампионка по шахмат за жени Антоанета Стефанова.

За активността си през онези години сайтът Еврочикаго получи специална грамота, в която се посочва: „EUROCHICAGO.COM is Awarded for Great contribution in chess promotion in State of Illinois and beyond.“

eurochicago.com

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!