ВЕЧНИТЕ ПЕСНИ НА БЪЛГАРСКАТА ЕСТРАДА

Във века на технологичните открития и глобалната дигитализация, като че ли все по-често имаме нужда да позабавим малко темпото и да потърсим очарованието на отминалото време, да погледнем в годините назад и да потънем в тишината на безвремието, където дните ни някак течаха по-бавно и имахме време за всичко. В онова време, когато се слушаше музика по радиото и се въртяха грамофонните плочи с прекрасна музика.

Естрадата на 60-те и 70-те години, времето, когато тя се заражда и в България. Част от очарованието на тази музика се пренесе за няколко часа и тук в Чикаго в център „Българика“, където Салон за българска култура и духовност представи едно вълнуващо събитие. Това дължим на две очарователни дами – Калина Томова и Дарина Проданова, които ни върнаха в онези години. Чрез подбраните архивни кадри пред нас оживяха обичаните изпълнители и техните песни, превърнали се в шлагери. Нещо повече – Калина и Дари накараха публиката да бъде част от това вълнуващо пътешествие към отминалото време със задаване на оригинални въпроси, свързани с историята на естрадата и репертоара на изпълнителите. В забавен стил те не само ни представиха някои неизвестни факти, но и накараха присъстващите да участват активно.

Прекрасно е, че всички, които бяха дошли в залата, водени от любовта към музиката, помнеха песните и изпълнителите и пееха заедно с тях. Бяха и много информирани. Но най-голямата изненада, която ни бяха подготвили двете дами, надмина всички очаквания – на живо петима изпълнители, трима от тях с акомпанимент на китарите си, изпяха вечните български хитове. Калина Томова, Весела Никей, Дари Проданова, Севдалин Духнев и Йордан Самарджиев бяха тези, които ни подариха тези прекрасни часове. Толкова настроение и хубава енергия лъхаше от лицата им, която се предаваше на хората. Те я поемаха, умножаваха я и им я връщаха обратно с любов и признателност за удоволствието, което им доставиха с изпълненията си. Публиката ръкопляскаше и пееше заедно с тях обичаните песни и сякаш времето беше спряло – там някъде при „делфините“ на Йорданка Христова и кафенето „Кристал“ и Тошко Колев. Потънахме в „тишината“ и „снегът на спомена“ на Георги Минчев; отпихме „незабрава“ от „чашата костена“ заедно с Катя Филипова; духът ни последва „любовта на скитника“, който търси свободата; балалайката ни изпя „чудната песен за любовта“; заедно с „пътника свиден“ се завърнахме при „пълния с блян и песен хайдушка роден Балкан“; усетихме аромата на „една българска роза“; вървяхме „двама“ на „дълъг път“ и търсихме брод с незабравимата Мария Нейкова. И всичко това събрано във вечната песен на Емил Димитров: „Моя страна, моя България…“

Поздравления за вас – Калина, Дари, Севдалин, Данчо, Весела – за емоционалното изпълнение, което озари душите ни със светлина. И както обикновено се случва, когато се изпее и последната песен, искаме още и още… За да продължи това невероятно усещане на преливане на положителния заряд, на радост и енергия. С благодарност и към Красимир Сотиров, който запечата на кадър тези мигове и ни предостави богат снимков материал. Вие, приятели, ни подарихте нещо, което не може да бъде купено с пари, защото то няма цена – усещането за принадлежност към духовното ни начало, което няма как да бъде изтрито, където и да се намираме по света и колкото и време да стои между поколенията.

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, президент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина и председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго
Снимки: Красимир Сотиров

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!