Шоколад: Положителни и отрицателни аспекти

Шоколадът се прави от какаови зърна.  Подобно на всички зърна, в тях се съдържат хранителни вещества, особено в какаовите твърди вещества. Какаото на прах съдържа само пречистени какаови частици, без по-малко хранителното какаово масло.

Вероятно най-забележителната съставка на какаовите зърна са флаванолите. Този вид антиоксидант подобрява функцията на кръвните съдове и намалява възпалението. Ето защо флаванолите помагат при намаляване риска от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Колкото по-висок е процентът на какаови твърди вещества в тъмния шоколад, толкова по-високо е нивото на флавоноли.  Тъмният шоколад съдържа по-голямо количество флаваноли от млечния.  В млечният шоколад има повече добавена захар.

Тъмният шоколад е по-вероятно да съдържа значителни количества на токсичните тежки метали кадмий и олово. Consumer Reports (американска потребителска организация с нестопанска цел, посветена на независимо тестване на продукти) направи проучване, в което се изследваха 28 вида тъмен шоколад и откри, че в 23 от тях се съдържат високи нива на олово и/или кадмий.
В какаото също се съдържа и кофеин – до 35 мг. на порция. За съжаление на етикета трябва да се отрази единствено добавеното от производителите количество на кофеин.

Тъмният шоколад е добър източник на флаваноли. Но гроздето, ябълките и зеления чай също са богати на този вид антиоксиданти. Когато консумирате шоколад, приемайте го с храни богати на калций, желязо, селен, цинк и витамин С, за да компенсирате вредата от тежките метали.  Децата и жените, които са бременни или кърмят не трябва никога да ядат тъмен шоколад. (“Answer Questions About Cocoa for Heart Health or Cognition.” Prescriber’s Letter, February, 2024; Loria, K. “Lead and Cadmium Could Be in Your Dark Chocolate.” Consumer Reports on Health, 12/15/2022 with content updated 10/25/2023).

Някои хора вярват, че ако правят повече добрини отколкото злини, ще отидат в рая. Но този вид алгоритъм за спасение не може да се открие никъде в Библията. Вместо това пророкът Исая пише “…цялата ни правда е като омърсена дреха…” – Исая 64:6. Но Посланието до Римляните 6:23 ни уверява, че “… заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христос Исус, нашия Господ.” Не разчитайте на добрите си дела да ви спасят. Вместо това се доверете на Исус и неговата правда.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net 

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!