Тръмп каза, че според него всеки щат трябва сам да решава дали да забрани абортите

Доналд Тръмп каза днес, че според него всеки щат трябва самостоятелно да прецени дали да наложи забрана на абортите, предаде Ройтерс.

Във видеоматериал в социалните мрежи бившият американски президент каза, че подкрепя абортите в случаи на изнасилване, кръвосмешение и когато трябва да се защити животът на майката, и подчерта, че подкрепя и възможността за инвитро процедура по оплождане.

Той не говори по въпроса за забрана на национално ниво, в случай че се върне в Белия дом, но се очаква темата да е една от решаващите за избирателите на президентските избори през ноември.

Тръмп заяви, че е отговорен за решението на Върховния съд от 2022 г., с което бе премахнато федералното право на аборт.

“Моето мнение е, че сега, когато решението, което имаме за аборт, е такова, каквото всички искаха от правна гледна точка, щатите ще вземат решение чрез гласуване или законодателство, а може би и чрез двете”, каза Тръмп във видеото си. “И каквото решат, такъв да бъде законът в щата.”

Откакто стартира кампанията си в края на 2022 г., Тръмп до голяма степен избягва темата за абортите, отбелязва Ройтерс.

Републиканската партия се бори да спре политическите последици от решението от 2022 г., отменящо знаковото решение на съда от 1973 г. по делото “Роу срещу Уейд”, което стана възможно благодарение на назначаването на трима консервативни съдии в съда от Тръмп, докато беше президент от 2017 до 2021 г.

Отмяната предизвика отпор от страна на гласоподавателите, за който се смята, че е довел до загуби на републиканците на междинните избори за Конгрес през 2022 г. и е тласнал демократите към победи в някои щати миналата година.

Макар че американците са склонни да приемат ограниченията върху абортите след първото тримесечие, социологически проучвания също така показват, че значително мнозинство предпочита решението да се взима от пациентката и нейния лекар, а не от правителството.

АНЕЛИЯ ПЕНКОВА
БТА
Снимка: PB

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!