България влиза в НАТО 53 години по-рано

Тази година отбелязваме официалното ни приемане в Алианса, но реално страната ни участва с военнослужещи много по-рано

Официално България е приета в НАТО точно преди 20 години, през 2004 г. Оказва се обаче, че български военнослужещи участват на страната на Алианса със свое доброволческо формирование още през 1951 г.
Българската национална рота 4093 реално става част от структурите на НАТО, когато съ заповед № 53 от 20 октомври 1951 г., издадена от Главната квартира на военното командване на Американските въоръжени сили, влиза в състава на силите на Северното военно командване и е включена административно във военно поделение 7992 на Американските въоръжени сили.
Числеността на ротата е 200 души – български емигранти от Франция, Италия, Гърция и Турция, разпределени в четири взвода по 40 човека за охрана на обекти и административен взвод, към който са командировани офицер и старши сержант от Американските въоръжени сили. Формированието получава свое знаме с изображение, пресъздаващо българския орден „За храброст“. На доброволците са раздадени американски военни униформи с отличителен знак – българския трибагреник.
Те преминават практическа и теоретична подготовка с интензивни тренировки. Първият командир на рота 4093 е Стефан Бойдев – 1951-1952 г. , поручик от конните части на Българската армия, лейтенант от Американските въоръжени сили и син на генерал-лейтенант Васил Бойдев – командир на Въздушните войски в периода 1936-1941 г., а също командвал и Пета армия – 1941-1944 г.
След него последователно начело на формированието са: Борислав Байчев – 1952-1957 – поручик от българските Въздушни войски и капитан от Американските въоръжени сили, Димитър Кръстев – 1957-1964 г., главен секретар на земеделския младежки студентски съюз, политически емигрант в Германия от 1948 г. и също капитан от Американските въоръжени сили. В ротата се включват и подофицери от Българската армия.
Първоначално формированието е разположено в град Цайлсхайм, близо до Франкфурт на Майн, а на 7 април 1953 г. със заповед на Северното военно командване е преместено в близкия град Ешборн. На тези две локации му е поверена охраната на три особено важни обекта – Главната квартира на северното командване на Американските въоръжени сили, седалището на военния губернатор на американската зона в Западна Германия и мощният военен предавател American Forces Network – Мрежа на Американските въоръжени сили.
От 22 юни 1953 г. частта влиза в състава на силите на Западното военно командване в Рейнското муниционно депо-Мизау и е включена административно във военно поделение 7906. На 19 октомври 1953 ж. Българската национална доброволческа рота 4093 е преместена в Гермерсхайм със задача да осигурява охраната на намиращия се там гарнизон и огромното оръжейно депо от стратегическа значимост.
Заедно с други части на НАТО ротата охранява складове , депа и бази в периметър от 60 километра в близост до река Рейн. През следващите години охранява военни депа Лингелфелд, Шифещадт, Берг, Кандел, Райгьонхайм и Вьорт, понтонния мост край Гермерсхайм, както и нефтените терминали Белхайм и Зондернхайм.
Освен да изпълняват военните си задължения, българските доброволци от рота 4093 развиват и обществена дейност. Ротата разполага със собствен фонд и клуб. Под неин патронаж още от 1951 г. започва издаването на циклостилното месечно списание „Идейни насоки“, информиращо зае обществено-политическия живот в България и други държави от Източния блок. Към ротата действа и отлично уредена библиотека, обслужваща личният състав и българските емигранти, живеещи в близост. В началото на 1954 г. в казармите на Гермерсхайм е създаден параклис на българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски Чудотворец“.
Във връзка със съкращавана числеността на Американските въоръжени сили в Европа, на 20юни 1964 г. ротата е разформирована. Нейният живот се оказва кратък, но началото е поставено. Четири десетилетия по-късно България става пълноправен член на НАТО.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!