Триумф на несправедливостта и във футбола

Нека имам мъже до себе си, които са тлъсти,
с прегладени глави и сънливи.
Касий има мършав и гладен поглед;
той мисли твърде много: такива хора са опасни.
Цезар в „Юлий Цезар“, Акт I, Сцена 2 на Уилям Шекспир
В “Книга за българския народ”, пубикувана в 1897 г., Стоян Михайловски е написал: „Най-лошото управление у народ безкултурен или малокултурен е демократическото“. Непросветността (опростачването) на народа е едно от най-големите престъпления на политиците, което – за голямо съжаление – ги прави по-лесно избираеми. Подобно е състоянието и на Българския футболен съюз (БФС), където е много трудно да бъде избран за президент човек с мозък и душа, когато предишният и новоизбраният президент са с половин мозък и половин душа.
„Това не е справедливо!“ (That’s not fair!) – знаят го и маймуните на проф. Сара Броснан от университета в Атланта, Джорджия, САЩ (Brosnan SF. Nonhuman species’ reactions to inequity and their implications for fairness. Social Justice Res 2006; 19:153-185). Тя описва експериментите си с маймуните Нанси и Унни: “Нанси обича краставици и винаги ги изяжда, когато ѝ даваме. Един ден обаче Унни получи грозде, което те двете обичат повече от краставиците, а на Нанси давахме само краставица. Тогава Нанси хвърли краставицата по нас и се отдалечи разгневена. Не ви ли прилича на някого, който и вие познавате? Хората също реагират с гняв, когато не се осъществяват очакванията им за справедливост“.
Просветените и човеколюбиви българи, тяхната мисия е да хуманизират политиката, обществото, бизнеса. И футбола. Да издигнат етиката и образованието за ценностен модел на поведение. Както правеше Господин (Дико) Тонев (1955–2021) – пример за подръжание (role model) за почтен и ерудиран водач на партията „Българска демократична общност“. Много малко избиратели, обаче, го разбраха, когато кандидатства за президент на България на изборите през ноември 2016 г.: само 6 855 (0.18%) гласуваха за него, докатo за Румен Радев – 973 754 (25.44%). Тази огромна разлика в избора е вследствие на дебилизирането (оглупяването) на избирателите, при което ще повторя – политиците за съжаление стават по-лесно избираеми. Както при избора за нов президент на БФС. Много голяма е разликата – интелектуално и начин на мислене-правене – между кандидатите Димитър Бербатов и Георги Иванов – първият е играл във водещи клубове в Германия, Англия и Франция и е известен в цял свят, вторият има няколко мача във Франция и Турция и persona incognita al mondo (непознат човек в света). Бербатов e много различен от Иванов в мисленето и правенето – нали си спомняте, че втората му автобиографична книга е озаглавена „По моя начин“. Също така – „едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш различен“ (Франсоа Волтер).
БФС е една вариация на общата тема за несправедливостта в историята не само на България – бедни и богати, гладни и охранени, неграмотни и образовани, (у)бити и охранявани. „Между нас и вас зее голяма пропаст“ (Лука, 16:26). Така, в света шества „Триумфът на несправедливостта: Как богатите избягват данъците и как да ги накараме да плащат“, описан от Емануел Саец и Габриел Цукман (Saez E, Zucman G. The Triumph of Injustice: How the Rich Dodge Taxes and How to Make them Pay. WW Norton & Company. 2019). Затова диагнозата, поставена от световноизвестния художник Казимир Малевич (1878-1935), още е актуална: “Вече няма хора, има безпредметен свят.

Д-р Георги Чалдъков
за в. “България СЕГА”

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!