Накъде след патриарх Неофит?

Българският духовен глава си отиде на 78 г., след продължително боледуване, а какво ни предстои…!?

Българският патриарх Неофит почина в най-неподходящото време, ако въобще можем да говорим за подходящо време човек да си отиде от този свят! В държавата предстои избор на правителство или предсрочни избори. В църквата ни предстои избор на нов сливенски митрополит, след кончината на митрополит Йоаникий. Светият Синод издаде нова наредба за избора на митрополити, касира избора за сливенски владика, после отмени наредбата и остави варненския и великопреславски митрополит Йоан да управлява овдовялата епархия за „неопределено време“. Само че Уставът на църквата ни не предлага „неопределено време“ за избор нито на митрополит, нито на патриарх, както ще ни се наложи сега. До четири месеца след кончината на патриарха, трябва да бъде избран нов. А как ще стане това, като владиците ни не могат да се разберат дори за избора на един от тях за Сливен!?
Право да стане патриарх има всеки от избраните владици, които имат 50-годишна възраст и определен попит като епархийски митрополити. Спряганите имена са много, но сякаш най-много се говори за пловдивския Николай. Той обаче има някои петна в биографията си дори и като митрополит, някои негови изказвания също са определяни като спорни, а и носенето на скъп часовник и ползването на още по-скъп автомобил преди години не звучеше добре за владика, който трябва стриктно да спазва принципа на нестяжението – форма на аскетизъм и християнска добродетел, която се изразява в отричане от алчността, разкоша, и от желанието за придобиване на материални блага.
Друго име, което се завъртя е това на близкия приятел на патриарха, нюйоркския митрополит Йосиф, но той едва ли ще остави епархията си в САЩ, за да дойде като патриарх в София.
Известни, но доста скромни шансове, според запознати, има и ловчанския владика Гавриил, който и при предишните избори за патриарх беше спряган за фаворит, но не успя да се „пребори“ тогава с Русенския митрополит Неофит.
Една фигура обаче се очертава с доста добри шансове и това е митрополит Йоан. Той има и опит, и години, и сили. Млад е, енергичен и уважаван е и е един от умерените митрополити, които имат ясно мнение и не се притесняват да го заявяват. Като патриарх би стоял много добре, считат запознати.
Какво обаче ще се случи, предстои да видим, защото в Синода, както е известно, също има лобита, сфери на влияние и интереси – лични и не съвсем лични, които в крайна сметка ще определят този, който ще сложи бялото було и ще седне на престола на патриаршията ни.
Църквата ни няма нужда от „смирен старец“ в преносния смисъл на думата. В тези смутни времена и държавата, а и църквата ни се нуждаят от мъже в пълния смисъл на думата. Църквата има нужда от здрава ръка, в смисъла на силен човек, който да спазва каноните и законите и да ръководи паството и архиереите през бурните води на историческото време, в което пребиваваме.
Сега не е време за деликатност, за смиреност и безгръбначност, сега е време за силна вяра, строги канони и воля за следването им. Това може да стане, само ако на престола на БПЦ застане силен архипастир, не компрометиран, безгръбначен или сенилен, а именно силен – и във вярата, и в канона, и в закона, и в живота си, непоколебим и смел, дръзновен и благороден. А такива са твърде малко днес. Църквата ни е малка, монасите са оскъдни, а владиците – още повече, достойните пък са единици.
Йоан е вероятен фаворит за бялото було, но при кого ще отиде то, дали въобще той ще бъде предпочетен от избирателите, кого от избраните ще определят владиците за нов български патриарх е задача все още с твърде много неизвестни, а не са изключени и изненади, на каквито не веднъж сме ставали свидетели, при някои от решенията на управляващия орган на БПЦ!
Времената са трудни за всички. Новият патриарх трябва да обедини миряните и църквата въобще. Той трябва да въведе ред по отношение на изпълнението на Устава на БПЦ. Очаква се да има ясни послания, видими действия и още по-категорични позиции, без недомлъвки и усуквания. Той ще ръководи не просто църквата ни, а душите ни, затова е важно да бъде достоен и принципен човек. И най-важното, дано този патриарх се отвори повече към медиите, защото може би високата позиция не предполага обилно медийно присъствие, но е важно именно патриархът да говори за това, което прави той и Светият Синод, а говорителят е за официалните съобщения, той все пак не е патриарх. Именно първойерархът следва да бъде на предната линия на информирането на обществото за действията в църквата. Дано този път величавостта на бялото було не засенчи видимостта от и към бъдещия патриарх и софийски митрополит! Не е страшно, нито пък нередно един патриарх да дава интервю. Той все пак не е Божество, той е просто човек, който само изпълнява Божия воля на земята, той е слуга, а не господар…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България СЕГА“ в София
снимка: PB

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!