Ръководителят на „Хоротропци” в Лос Анджелис: Много хора тук имат нужда да слушат българска реч

Сънародничката ни Веселка Василева е ръководител на Българската фолклорна танцова група „Хоротропци”, която взе участие в честванията на националния ни празник Трети март в Лос Анджелис. „Хоротропци” участва и в поставянето на началото на осветяванията по случай Трети март на Западния бряг на САЩ заедно с Генералното ни консулство там.

През годините танцовата група е била на много фестивали в Лос Анджелис, в Чикаго – на фестивала „Верея”, в Сан Франциско, Канада – Ниагара. Имала е и самостоятелни концерти в Лос Анджелис, Сан Диего и Вегас, разказа в интервю за рубриката „БГ Свят“ на БТА Веселка Василева.

Тя определя като най-голямо постижение на „Хоротропци” участието им през изминалата година в коледния концерт на град Лос Анджелис. „Това е концерт, който от 64 години се излъчва на живо всяка година по тяхната кабелна телевизия. За първа година имаше българско участие. По този повод бяхме поканени като гости в телевизията KTLA. Тази телевизия се гледа от около 5 милиона“, сподели Василева.

Танцовата група е създател и на подкаст, в който се обсъждат различни теми на български език.

Ето какво още разказа Веселка Василева за „Хоротропци“ пред БТА:

Разкажете ни повече за основаването на танцовата група „Хоротропци“.

– През 2012 година дойдох в Калифорния при сестра ми и търсех да срещна българи. Във Фейсбук прочетох за българска вечер с фолклорна музика на живо. Отидох там и какво беше учудването ми – там бяха предимно възрастни американци, които танцуват български фолклор.

На хорото до мен се хвана един младеж и аз не се стърпях и започнах да му броя как да танцува стъпките. Той ме погледна с изненада и след хорото ме заведе при момичета, с които беше дошъл там.

Бяха общо шестима българи – част от тях нови като мен. Аз им казах, че съм танцувала десет години в България народни танци – в Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Плевен“. Една година преди да дойда в Америка, преподавах в Плевен хора. Споделих, че ако има желаещи, можем да се събираме да танцуваме заедно.

Едно от момичетата намери за няколко дни зала и разпространи много бързо информацията. На първата репетиция ме чакаха пред вратата 25 души. И така започна всичко.

От колко време съществува фолклорната група, от колко души се състои тя и кога и къде се провеждат репетициите Ви?

– През годините над сто души са минали през групата, но, за съжаление, някои се преместиха да живеят другаде или по други причини се отказаха да танцуват. В момента в групата сме между 25-30 души. Танцуваме хора за забавление. Лятото сме в парка на сцената, когато вали или е под 10 градуса, сме в зала, за която плащаме. Репетираме всеки вторник, по два часа, но когато се подготвяме за концерт, добавяме още един ден от седмицата.

Кои са по-значимите Ви участия до този момент?

– През годините сме били на много фестивали тук, в Лос Анджелис, в Чикаго на фестивала „Верея“, Сан Франциско, Канада – Ниагара.

Имали сме и наши самостоятелни концерти в Лос Анджелис, Сан Диего и Вегас.

Като най-голямо постижение е участието ни през изминалата година в коледния концерт на град Лос Анджелис. Това е концерт, който от 64 години се излъчва на живо всяка година по тяхната кабелна телевизия. За първа година имаше българско участие. По този повод бяхме поканени като гости в телевизията KTLA. Тази телевизия се гледа от около пет милиона. Там разказахме за българското мляко, за розовото масло, за кирилицата и за нас.

Какво включва репертоарът Ви?

– За нашите концерти сме имали различни теми. За български сватби, традиции и други.

Правите и подкаст. Какво Ви провокира да го започнете?

– От тази година решихме да започнем подкаст. Каним гости, които са ни интересни, и обсъждаме различни теми с хора от групата. Много хора тук имат нужда да слушат българска реч и това е едно от нещата, заради което идват на танци. Да си говорим.

Веднъж годишно ходим групата заедно на почивка. В повечето случаи за няколко дни. Миналата година за първи път отидохме заедно в Мексико. От миналата година започнахме и два пъти годишно да ходим – групата, плюс семействата и приятели -заедно на къмпинг. Наемане къмпинг за около 60 до 100 души и е пълно с деца. Вечер китари, танци и песни и навсякъде чуваш само българска реч.

Тази година вече имаме дата за къмпинг и чакаме с нетърпение – 1 юни.

Единственото, което нямаме още, е финансова подкрепа. Много често събираме дарения, за да си купим носии или да платим на хореографи от България.

Какви са бъдещите Ви планове?

– Моите планове са през тази година да посетим отново фестивала в Ниагара. И края на ноември да направим отново концерт в Лос Анджелис.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Танцова група „Хоротропци” в Лос Анджелис

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!