Пърженето на храни може да увеличи риска от рак на белите дробове и други болести

Рисковете, свързани с консумирането на пържена храна са добре известни, но не и тези на които са изложени готвачите, които приготвят пържената храна. Дори и хората, които приготвят пържена храна у дома или живеят в близост до ресторант за бързо хранене се включват в тази категория.
Когато мазнината се нагрее до висока температура, вредни химикали се освобождават във въздуха. Въпреки че 75% от случаите на белодробен рак са свързани с пушенето на цигари, редовното пържене на котлона увеличава риска от белодробен рак. Рискът е по-голям при пърженето на меса в сравнение с пърженето на зеленчуци. Пърженето на бекон е най-лошия случай, защото парите от него съдържат канцерогенни нитрозамини.
Пърженето на закрито е най-непрепоръчително, защото увеличава отлагането на частици в белите дробове. Печенето на грил на открито излага готвача на една десета от частиците, които се отделят при пържене на храната на закрито. Друг вариант е да изпечете хамбургерите, надениците, бекона и каймата във фурната. Използването на решетка позволява на мазнината да се отцеди.
Когато пържите храни изберете мазнина, която притежава висока точка на димене (или смокинг пойнт) като например наситена мазнина (свинска мас, кокосово масло). При пържене на храни чрез пълно потапяне в мазнината, никога не пълнете съда за пържене повече от 2/3. Имайте на разположение капак или тава в случаи на обилен пушек или пламъци. Избягвайте пърженето на мокри храни, за да няма изпръскване на гореща мазнина. Никога не оставяйте гореща мазнина без надзор или в близост до деца. Обърнете дръжката на съда, в който пържите към стената. Никога не използвайте вода да потушите пожар вследствие на гореща мазнина, защото пламъците ще се разпространят.  (Best, C. “How to deep-fry safely.” BBC Good Food; Greger, Dr. M. How not to Die. New York, New York: Flatiron Books, 2015).
Трудно е за вярване, че химикалите, отделени при пържене може да предизвикат сериозно заболяване. По същата аналогия е трудно да повярваме, че съществуват демони.  Както разчитаме на медицинското изследване да ни информира за здравословни рискове, по същия начин разчитаме на Библията за информация относно злите духове и това, което Бог предприе за да ни спаси. Е Посланието до Ефесяните 6:12 св. Павел описва следната реалност: “Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.” Изкупителната смърт на Исус унищожи властта на Сатана над нас. Слава на Бога!

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net 

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!