Официално бе открита „Читалнята” – място с българска литература в Сиатъл

На 17 февруари в Aрт-студиото на Мария Апостолова в Балард, Сиатъл, официално бе открита „Читалнята” (Читалня-Сиатъл) с българска литература. Това съобщи за рубриката „БГ Свят” на БТА Даниела Иванова-Найберг, основател на „Глаголницата“ при Българския център за култура и наследство в Сиатъл.

По време на откриването „Читалнята” бе представена от Елеонора и Даяна Уайт. Прозвуча и музикален поздрав от Димитър и Георги Тороманови, както и „време за приказни истории – слушам и рисувам с Даниела Найберг и Мария Апостолова“.

„Читалнята” в Сиатъл е изпитано проявление на поговорката за сговорната дружина. Хребет през хребет, планината от книги започва да се издига през 2022 г. от пустинята на Лас Вегас, за да премине през цялото западно крайбрежие и достигне до незнайно къде“, е посочено в страницата на събитието във Фейсбук.

Зара Пехливани е десетокласничка, която мечтае да направи малка библиотека за българска литература и успява да събере много български книги, които поставят началото на читалнята – „Последвай Зара”, посочиха от Читалня Сиатъл за БТА.

Идеята среща съмишленик в лицето на Бойко Христов, генерален консул на България в Лос Анджелес, и прераства в инициатива, призоваваща българските общности на Западния бряг да последват Зара в мрежа от взаимносвързани чрез общи дейности читални.

Със съдействието на почетния консул Елка Русков, „Читалнята” в Сиатъл е една от първите посестрими на Зара. Тук главни инициатори са десетокласничката Даяна Уайт и нейната майка Елеонора, които координират цялостната дейност и онлайн присъствие на библиотеката. Читалня Сиатъл се осъществява благодарение на над 300 дарени книги от общността. Помещението и художественото оформление се осигурява от Мария Апостолова, добавиха координаторите на „Читалнята”.

Повече информация, свързана с дейността на „Читалнята”, както и при желание за дарение на книги – seattlechitalnya@gmail.com.

Както БТА писа, в същия ден – 17 февруари, Обществото за поезия и литературна проза „Глаголницата“ при Българския център за култура и наследство в Сиатъл отбеляза своята десета годишнина с литературно четене.

ИВА ВАТАШКА
БТА
Снимка: Читалня Сиатъл

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!