Когато американските долари бяха обект на престъпление!

Белезите на едно исторически време все още носят отпечатъка на насилието над личността

Преди години, във времената на „народната демокрация“, по комунистическо, както казваме, имаше едни магазини, които се наричаха „КОРЕКОМ“, там се продаваха само вносни, предимно западни стоки, а и можеше да се закупи наистина нещо екзотично, което в така наречените „нормални“ магазини човек въобще не можеше да намери. Ето какво разказва един потребител на социална мрежа, за един такъв магазин в годините на така наречения „развит социализъм“, за който всички се чудим и до днес, колко беше развит, и дали въобще беше социализъм, или направо си беше комунизъм.
„Имам един трагико-комичен спомен от това време, когато не всеки простосмъртен имаше право да разполага с валута и ако човек нямаше оправдателен документ за притежание (като мене, например), подлежеше на съд: бях в салона на магазина на “зяй пазар”, когато неочаквано връхлетяха милиционери за проверка и изведнъж земята позеленя от долари – хората се уплашиха и масово започнаха да изхвърлят банкнотите от джобовете си“.
Така завършва този иначе кратък, но доста съдържателен разказ. Той говори много повече от това, което казва реално. Но за какво става дума? Първо, сдобиването, легално, с конвертируема валута (каквито бяха и американските долари) в онези години беше почти невъзможно, без разбира се обичайните връзки. Ако човек няма познати тук и там, на практика, за да се сдобие с долари, трябва да извърши финансово престъпление, което в нормалните държави по онова време се нарича просто обмяна на пари, но при нас, това беше престъпление! Защо ли, ами защото, ако човек има валута, при това конвертируема валута, той лесно може да излезе от страната и да си намери начин за препитание, без да минава през лагери за имигранти, както повече, които бягат от социалистическия лагер.
Сдобиването с валута от такъв тип беше невъзможно и защото властите не разрешаваха да се пътува извън страната. То дори пътувания вътре в страната бяха доста ограничени. В пограничните райони се изискваха така наречените „открити листове“, които даваха позволение на съответния човек да посети този район. Така властите се пазеха, да не отиват хора от вътрешността в пограничните райони, за да не се превърнат същите в потенциални имигранти, изкушавайки се от възможността да напуснат България и да заживеят нормален живот извън концлагера на комунистическия „рай“.
Това безумие имаше и финансовото си изражение. Българите трябваше да са бедни. Те пътуваха, а когато това невероятно изключение им се случеше, в чужбина непременно си носеха сандвичи с луканка, защото там беше скъпо, но беше скъпо само за българите, не и за французите, холандците, или италианците, защото те работеха и живееха в нормални държави, а не в комунистическия „рай“. Българите бяха перманентно и хронично бедни, само в България за тях беше евтино, защото държавата дотираше целия им живот. Така се поддържаше една от най-големите и устойчиви дори и до днес тези, че видите ли, по времето на комунизма беше евтино, ами не, не беше. Това е така, защото всичко, което днес можем да си позволим, процентно съотнесено спрямо покупателната ни способност тогава и сега, е абсолютно несравнимо и в полза на днешното време, когато макар и най-бедни в Европа, сме все пак в пъти по-богати от времената на така наречения „развит социализъм“, за който, както вече стана дума, знае, че нае е нито развит, нито истински социализъм!
Забавният сюжет, когато хора изхвърлят парите си, за да не ги разпитва политическата полиция, от къде ги имат, е наистина хумористичен момент,но той е и не по-малко тъжен, особено от днешна гледна точка – гледната точка на икономическата нормалност, каквато в онези години в България напълно липсваше. Това да си изхвърлиш парите, защото ще те питат, от къде ги имаш, няма как да се обясни логично на един нормален млад човек, роден след демократичните промени в страната ни. Просто няма такава логика, това е антилогика!
Тази антилогика е забавна донякъде, но ако човек е живял във времената на въпросните „икономически“ взаимоотношения, няма как да усмивката му да не се свие в един момент, защото времената бяха абсурдни от всякаква логична днес и по принцип гледна точка.
Нормалността беше с обърнат знак, ненормалното беше издигане в култ така, както днес Русия се опитва да изкара себе си освободителка на Украйна, вместо да си признае, че е откровен агресор. Така както сега се обръщат ценности изкуствено, за да се преформатира историческата реалност, така и тогава неестествените явления се представяха за нормални, за да се подмени истината и да се реализира една огромна по мащабите си и колосална по насилието, в което се изпълнява, политическа система, самонарекла се „народна демокрация“, а иначе – кървав и насилствен комунистически терор.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник “България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!