Заповядайте на съревнованието „БЪЛГАРСКИ КУЛИНАР – ЧИКАГО ‘2024“

Скъпи сънародници и любители на българската кухня,

Българо-Американската Асоциация (БАА)* има удоволствието да Ви покани на предстоящото на 2 март 2024 г. кулинарно съревнование. Подобна надпревара в Чикаго бе проведена, вероятно за единствен път досега, през далечната 2009 г., когато официален гост бе българската актриса Боряна Пунчева – съпруга на тогавашния ни посланик Лъчезар Петков.

Целта на конкурса е да демонстрира кулинарните таланти на най-добрите готвачи и домакини в Чикаго (и извън него), които създават и съхраняват високите стандарти за българско готварско майсторство в нашата диаспора. Нека опазим не само българските традиции и култура, но и националната ни българска кухня! Следва текстът на поканата:

ПОКАНА
Обръщаме се към българите в Чикаго, които обичат да готвят и да похапват, към хора с добро настроение и чувство за хумор – каним Ви на кулинарен празник, с който заедно и весело да отбележим Баба Марта и Националния празник 3-ти март. Заповядайте на 2 март 2024 г. (събота) за участие, тестване и журиране в съревнованието

БЪЛГАРСКИ КУЛИНАР – ЧИКАГО ‘2024

Най-вкусната надпревара за годината ще се проведе от 13:00 до 16:00 ч. в залата в библиотеката на Маунт Проспект на адрес:
10 S. Emerson St., Mount Prospect, IL 60056

Кулинарният конкурс ще бъде съпроводен с дискусии за българската кухня, лекции за рецептите и как да запазим българския вкус с американски продукти, разкази за любимите ястия в различните региони. Ще има изложба на мартеници и работилница за изработване на мартенички от малки и големи. Очаквайте и други интересни, презентации и изненади с награди. Изненадайте ни и Вие – още приемаме предложения за съучастници.

Събитието е за отбрани и усмихнати гости и е безплатно за посетителите, дошли само да погледат и разменят рецепти. За желаещите да похапнат и съответно да участват в журито на някоя от категориите, входът е цял 1 (един) долар. Готвачите са добре дошли и най-желани (заедно с приготвените в къщи вкусотии) – за всеки от тях ще има грамоти и мартенички от организаторите, както и награди за победителите в отделните категории. Подарък ще има и за най-младия български готвач! Доведете и Вашите деца!

Повече подробности за правилата на кулинарното състезание може да намерите във Фейсбук страницата на събитието и на сайта Eurochicago.com

За записвания в конкурса, за информация и спонсорство – тел.: (847)293-7325 Петранка Стаматова – президент на БАА
или (847)924-8596 Петър Стаматов – основател на Еврочикаго.
Състезанието ще се проведе и журира в два кръга. В първия кръг ще гласуват гостите, опитали от конкурсните образци, за да определят най-добрите – главните кандидати за титлата БЪЛГАРСКИ КУЛИНАР – ЧИКАГО ‘2024.

Във втория кръг, случайно избрано от публиката жури, ще определи победителя измежду най-добрите в отделните категории. Журито ще бъде непредубедено, тъй като в него на случаен принцип ще бъдат поканени и включени най-тежкият и най-лекият посетител (и за двамата повечко хапване и тестване няма да се отрази на фигурите им).

Ястията, с които готвачите ще се опитат да впечатлят и нагостят посетителите, ще бъдат разделени в четири категории, като обясненията защо сме се спрели точно на тях ще намерите най-долу.

КАТЕГОРИИ:

1. Питка или погача;

2. Баница;

3. Десерт;

4. Шарена сол.

Както вече споменахме, победилите в категориите кулинарни майстори, освен благодарностите от почерпената публика, ще получат грамоти и индивидуални призове от спонсорите на събитието.

Организатор на събитието е Българо-Американска Асоциация (БАА), с подкрепата на Еврочикаго.ком и с награди от нашите спонсори.

Участниците и гостите да заповядат от 1:00 PM. Награждаването ще се състои в 3:30 PM, а залата ще бъде отворена до 16:00 часа.

Отбележете 2-ри март във Вашия календар, заявете Вашето участие на имейла на редакцията на Еврочикаго или ни позвънете за записване; поканете приятели и всички сте добре дошли!

Следват някои допълнителни уточнения за участниците и гостите в надпреварата:

Продукти за приготвяне – препоръката ни е да се използват само български продукти и/или задравословни заместители, които могат да се намерят в обикновените магазини.

Рецепта на приготвеното – задължително е да има поне един четливо написан екземпляр с всички вложени продукти без изключение (но е добре да имате и повече екземпляри от рецептата Ви – за подаряване и размени). В рецептата напишете името на готвача и от кой град е.

Размер на конкурсното блюдо – колкото Вие прецените. Но знайте, че колкото то бъде по-голямо (или по габровски разделено на по-малки порции), повече хора ще го опитат и съответно ще могат да гласуват за Вас. Нека всеки участник донесе със себе си необходимия му набор и асортимент от инструменти, и нужната му за презентацията посуда.

А сега вижте защо бяха избрани точно тези четири категории:

1. Питка или погача

Хлябът е основен елемент в българската празнична традиция, той придружава всеки обред и позволява на участниците в него символичното им обвързване, общение и общи ценности. Върху обредния хляб много често се изобразяват символиката и смисълът на празника. Подготвеният за тържествени случаи хляб най-често е с кръгла форма и е наричан погача или пита. Следват някои названия на погачи, които съпътстват българите още от раждането до прохождането им:

– богородична питка (първа пита, повойница, бабина пита, смидал и др.);

– втора пита (понуда, понуди, повойница, сповойница), кръщелна пита;

– питка за прощъпулника, където тьркулването на питката символизира пътя на детето – ако тя гладко се тьркаля, така и на малкия да му е гладко ходенето.

Не е случайно и това, че България, Сърбия и Турция заемат трите челни места в света с най-голямо количество хляб на човек от населението.

2. Баница

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света. В нея присъстват както изобилие от салати и супи, така и множество тестени и месни готвени ястия. Въпреки това, само при споменаване на словосъчетанието „традиционно българско ястие“ в главите на повечето от нас веднага ще изникне изображението на едно конкретно ядене – баницата – и то не коя да е, а домашно направената баница на баба. Приготвена от пластове тестени кори с различна плънка, в миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В наши дни, обаче, тя постепенно е загубила връзката с празничната обредност и се е превърнала в ястие от ежедневието на малки и големи и в един от символите на българската национална кухня.

В рецептите на българската кухня съществуват различни варианти на баницата. Например, в зависимост от това дали корите се точат или се дърпат, тя може да бъде точена или теглена. Според подредбата на пластовете, баницата е вита или наложена, а на вкус може да бъде солена или сладка. Що се отнася до плънката отново съществува огромен избор – тиква (тиквеник), зеле (зелник), лук (лучник), ориз, месо, спанак, картофи (пататник) и много други. Други варианти са къпаната баница – след изпичането се завива с мляко и яйца и отново се пече за няколко минути, мързеливата баница и млечната баница. Определено най-разпространената рецепта за баница обаче е тази с плънка от сирене и яйца. Тя се е превърнала и в един от символите на България и любима закуска (поднесена с кисело мляко или айрян) на поколения българи.

3. Български десерт

Истината е, че колкото и богат избор от гозби и манджи да имаме, десертите като че ли никога не са били приоритет за българските кулинарни традиции. Ето защо бихме искали на събитието да споделите с нас някои типични десерти, характерни за българската култура. Десертите в близкото минало не са били толкова разнообразни, нито съдържащи съставки, чиито имена не можем да запомним, но пък са били много по-вкусни, защото са приготвяни от златните ръце на баба. Припомнете си кои са популярните сред старите български десерти и пригответе някои от тях за семейството си и за кулинарното събитие.

4. Шарена сол

Вероятно няма българска домакиня, дори и в Чикаго, която да не е използвала в къщи вкусната комбинация на шарената сол. Често американските ни приятели я наричат “the magic salt” (магическата сол). Според определение на един наш приятел и сънародник в САЩ, именно ние, българите, сме шарената сол на планетата – макар и малко на брой, без нас животът на Земята няма да е същият. Ето защо “ШАРЕНАТА СОЛ НА ПЛАНЕТАТА” е заглавието на един от сборниците с разкази и стихове на български автори от шест континента, съдържащ творби от литературната рубрика на Еврочикаго.ком. Книгата е издадена през 2022 г., със съдействието на спонсори и от Чикаго, и е с изчерпан безплатен тираж. Но ще бъде представена по време на кулинарното събитие с напътствия къде да бъде намерена онлайн. И не забравяйте, че най-важното при подправките (както и за българите) е да са отгледани натурално и с любов, да са събрани и съхранявани грижливо.

Използваме възможността, че четете тези редове, за да Ви поканим на 3-ти март, след издигането на българското знаме пред кметството на Чикаго, заедно да посетим българско дърво-мартеница, което се намира недалеч – до Арт Института на улица „Мичиган“.

Информираме Ви, че все още не е късно да се включите към екипа на Българо-Американска Асоциация (БАА) при изработването на украсата на дървото, което ще представя българската традиция пред хиляди посетители на центъра на Чикаго от 26 февруари до 10 март. Всеки е добре дошъл с изработена от него мартеница, която да отговаря на тежките природни условия в града ни – да издържа на вятър и дъжд, на студ и на сняг. Освен това трябва да бъде достатъчно голяма (поне 40 см), за да се вижда отдалеч.

Напомняме Ви още веднъж телефоните за записвания в кулинарния конкурс, за информация и спонсорство – тел.: (847)293-7325 Петранка Стаматова – президент на БАА или (847)924-8596 Петър Стаматов – основател на Eurochicago.com.

Очакваме обажданията Ви!
eurochicago.com

* Българо-Американската Асоциация (БАА) е първата създадена, сред действащите днес обществени организации със социални цели в Чикаго. Тя е основана преди повече от 22 години (на 11 януари 2002 г.), за да подкрепя и развива правните, икономическите, културните и т.н. интереси на българската общност в града ни.
Интернет порталът www.eurochicago.com също е първи създаден, сред действащите днес български медии в Чикаго. Вече 20 години уебсайтът, практически на доброволни начала, информира, отразява и участва в случващото се в диаспората ни.

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!