Най-малко 273 души са задържани в Русия по време на демонстрации в памет на Навални, каза правозащитна организация

Най-малко 273 души бяха задържани по време на прояви в Русия в памет на починалия вчера Алексей Навални, най-яростния критик на руския президент Владимир Путин, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо, цитирана от Ройтерс.

За последно такива масови арести по време на политически събития в Русия имаше през септември 2022 г., когато повече от 1300 души бяха арестувани при демонстрации срещу “частичната мобилизация” на резервисти за военната кампания в Украйна.

47-годишният бивш адвокат Навални изпадна в безсъзнание и почина вчера след разходка в наказателната колония “Полярен вълк”, където излежаваше тридесетгодишна присъда, съобщиха властите.

ОВД-Инфо, която следи за свободата на публичните прояви в Русия, съобщи, че към 10:30 ч. по Гринуич днес повече от 177 души в 21 града в Русия са били задържани по време на демонстрации и бдения. Организацията заяви, че 59 души са били задържани в Санкт Петербург и 47 в Москва – двата най-големи града в страната, където са съсредоточени предимно образовани и градски поддръжници на Навални, отбелязва Ройтерс.

Кадри, заснети днес от Ройтерс в Санкт Петербург, показват събиране на десетки хора край паметника на жертвите на репресиите. Протестиращи положиха цветя и запалиха свещи, някои пяха, а други се прегръщаха, просълзени.

“Много ми е мъчно за него и за страната ни”, каза 83-годишна жена, дошла на бдението, която отказа да каже името си.

Репортер на Ройтерс, присъствал на мястото на събитието, заяви, че малко по-късно са били арестувани около 30 души. На кадри се вижда как органите на реда струпват хора на земята в снега, близо до мястото, където опечалените са оставили цветя и послания в подкрепа на починалия опозиционен лидер.

ОВД-Инфо съобщи и за арести в по-малки градове в Русия, сред които граничния с Украйна град Белгород, където седем души бяха убити при украински ракетни удари в четвъртък.

“Възможно е в полицейските управления да има повече задържани лица, отколкото в публикуваните списъци”, каза ОВД-Инфо. “Ние публикуваме само имената на тези лица, за които имаме надеждни сведения и чиито имена можем да публикуваме.”

Ройтерс отбелязва, че не може да провери броя на задържаните.

Стотиците цветя и свещи, поставени вчера в Москва в памет на Навални, бяха изнесени през нощта предимно в черни чували. Руснаците, които отдаваха почитта си, разказаха, че са отчаяни след смъртта на Навални.

БТА
сн. PB

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!