Български художник разказва историята на „Шкода“ с изложба в Млада Болеслав

Българинът Стефан Иванов ще представи авторска изложба „Шкода – история в рисунки“ през март в град Млада Болеслав, Чехия. Това анонсира самият художник чрез своята официална Фейсбук страница, отправяйки покана към българската общност, живееща в Чехия.

Изложбата ще бъде официално открита на 16 март 2024 г. (събота) в търговския комплекс „Олимпия“ в Млада Болеслав и ще остана експозирана до 24 март (неделя) за всички, които имат желание да я разгледат.

В Млада Болеслав художникът ще изложи 25 свои скици на автомобили с марката „Шкода“, които проследяват различни етапи от развитието на автомобилната компания. Сред графичните рисунки ще могат да бъдат видени първата кола на компанията, няколко спортни модела, както и прототипи.

Стефан Иванов е роден и израснал в град Дряново. 36-годишният художник споделя, че е почитател и на рисуването, и на „Шкода“ още от дете, но талантът си към изобразителното изкуство преоткрива след тежка катастрофа. През 2006 г., по време на възстановяването си, рисува първия ретро модел на „Шкода“. В даден момент решава да подреди натрупалите се скици по хронология. По-късно ги обединява и в книга, в която освен авторски автомобилни скици, събира и слабо известни факти за историята на автомобилна компания „Лаурин & Клемент“ (Laurin & Klement), която по-късно се трансформира в позната днес „Шкода“.

АНЖЕЛА ГЕОРГИЕВА
БТА
Снимка: Стефан Иванов/ личен архив