ЛЮБОВ ЛИ Е ИЛИ ИЛЮЗИЯ

По стихове на Калина Томова и Елка Бърдарова

Вратите се затварят, светлините угасват, завесата се вдига… Да, точно това се случва в съботната вечер на 10 февруари в център „Българика“ с поетичната вечер „Любов ли е или илюзия“, която ни пренесе в друг парарелен свят, където реалността и илюзиите се случват едновременно. Това стана възможно с прекрасните стихове на Елка Бърдарова и Калина Томова, изпълнени от тях самите, в диалог с Добри Карабонев и Чавдар Ангелов. Истинска или илюзорна е Любовта, която завихря световете и ги събира в едно пространство? Може би цял един живот няма да ни стигне, за да разберем това. За нея – Любовта, не съществуват прегради и физически разстояния, защото тя свързва душите, които се откриват по неписаните вселенски закони. За такава любов, която пречиства и възражда душите и ги кара да бъдат себе си, си струва да се преобърне времето и реалността, за да се слеят в същността на цялото.

В поетичния спектакъл видяхме две двойки, които в романтично-философски диалози преоткриват себе си и другия до него, преосмислят живота си. Откриват други сетива и сензори. Очите се отварят за онези скрити, невидими неща, които могат да се доловят само с душите и с вибрациите на любовта.

Тя съществува във видимата реалност, понякога навлиза в руслото на ежедневието, цветовете в палитрата на чувствата клонят към сиво и тъмно… Тогава душата излиза от затвора на физическата си черупка и търси своята сходна половинка, за да се превърне отново в цялостна същност. Стиховете, изпълнени от Калина, Елка, Добри и Чавдар, умело ни въведоха зад завесата на видимото, за да можем да усетим паралелната реалност, в която живеем, но често без да го осъзнаваме. За това магично пътешествие допринесе и умело подбраната музика, предоставена от Костадин Жеков, както и загадъчно-романтичната обстановка. Приглушена светлина от свещи върху малките масички, елегантни чаши с шампанско, което разпръскваше искрите си, за да подсили усещането за опиянение от любов и вино, от реалност и илюзии… Диалозите свършват, завесите се спускат…

Музика… Зазвучава вечната песен „Не остарявай, Любов“, изпълнена от Георги Минков и танц, който ни връща отново в реалността. Там, където свърши поезията, започна музиката с песните на Георги Минков, които той изпълни с много настроение. Музика, любов, вино и поезия – какво по-добро от това да отбележим празника на влюбените – на всички, които имат сетива за красотата на това съвършено чувство… С поетичната вечер „Любов ли е или илюзия“ Салон за българска култура и духовност сложи началото на творческия си сезон 2024. Поздравления, скъпи приятели Калина, Елка, Чавдар, Добри, Георги за удоволствието, което ни доставихте с чудесното си изпълнение! Благодаря на екипа на център „Българика“, който допринесе за осъществяването на тази прекрасна вечер!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, президент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина и председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

Снимки: Красимир Сотиров

 

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!