Конкурс „Български кулинар“ предстои в Чикаго през март

Кулинарно съревнование „Български кулинар – Чикаго “2024“ ще се проведе на 2 март, събота. Покана за събитието отправя организаторът – Българо-американска асоциация (БАА).

Сънародниците ни в Чикаго ще отбележат с кулинарния празник Баба Марта и Трети март. Надпреварата ще се състои между 13:00 и 16:00 часа в залата в библиотеката на Маунт Проспект на адрес: 10 S. Emerson St., Mount Prospect, IL 60056, информира порталът за български идеи и каузи по света Eurochicago.com.

„Подобна надпревара в Чикаго бе проведена, вероятно за единствен път досега, през далечната 2009 г., когато официален гост бе българска актриса Боряна Пунчева – съпруга на тогавашния ни посланик Лъчезар Петков“, припомня изданието.

Кулинарният конкурс тази година ще бъде съпроводен с изработване на мартенички от малки и големи, изложба на мартеници и музикални изпълнения.

Състезанието ще се проведе и журира в два кръга. В първия кръг ще гласуват гостите, опитали от конкурсните образци, за да определят най-добрите – главните кандидати за титлата „Български кулинар – Чикаго ‘2024“. Във втория кръг един от организаторите и избрано от публиката жури ще определят победителя измежду най-добрите в отделните категории.

Ястията, с които готвачите ще се опитат да впечатлят посетителите, ще бъдат разделени в четири категории: питка или погача; баница; десерт; шарена сол.

Целта на надпреварата е да демонстрира кулинарните таланти на най-добрите готвачи и домакини в Чикаго (и извън него), които създават и съхраняват високите стандарти за българско готварско майсторство в диаспората.

От Българо-американската асоциация отправят покана към сънародниците ни и за 3 март, когато след издигането на българското знаме пред кметството на Чикаго, ще се посети и българското дърво мартеница, което се намира до Арт института на улица „Мичиган“.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: БТА, архив

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!