Емигрантските пари като право за избори

През 2023 г. българите, работещи в чужбина, са изпратили на свои роднини и близки у нас 1,32 млрд. евро. Това е рекордна сума след сериозния спад на емигрантските пари по време на ковид-пандемията, когато много бизнеси бяха принудително затворени.
В сравнение с предната 2022 г. парите, които са влезли в страната от българските емигранти, са нараснали с 25%. Паричните потоци през изминалата година дори надхвърлят по обем тези отпреди пандемията – през предкризисната 2019 г. бяха отчетени около 1,2 млрд. евро, изпратени у нас от българи в чужбина, пише frognews.bg.
Цитираните данни са на база на официалната статистика на БНБ за преведени трансфери по банка, чрез финтек компания или чрез компания за парични преводи до 10 минути.
“Има и около 25%, които влизат в страната в брой и не се включват в статистиката. Това са пари предавани на ръка от познати на работещите в чужбина българи”, обясни пред БНР Илиян Насков, изпълнителен директор на финансова компания за парични преводи.
Така емигрантските пари остават едни от най-големите “чужди” инвестиции в българската икономика. На ден влизат по 4,170 млн. евро помощи от емигранти, посочи Насков.
И именно на този фон е редно да поставим въпроса за правата за гласуване на българите в чужбина – на тези, които само работят там, но те не просто работят, те и живеят там, защото вечер, след работа, не се прибират в България, все пак!
И тези хора, имат право да гласуват на изборите за парламент и президент, защото те имат и икономическо отношение към живота в страната. Гласовете, че видите ли, емигрантите се били откъснали от родината си и затова нямали право да определят съдбините й, като участват на национални избори не са състоятелни. Значи, когато емигрантите са един от най-големите инвеститори в икономиката на страната със свежи пари и още, които не влизат по статистика, но ги има, те са добри хора. Когато обаче искат да гласуват, те вече стават не добри хора…! Защо!?!?! Това е класически двоен стандарт. Нашите сънародници в САЩ не са по-малко българи. Дори в някои отношения те са повече българи от тези, които сме в самата държава! Много от тях пазят в домовете си ценни предмети от българския бит, култура и история, те създават нещо като национални олтари, ама истински, не като онези…измислените от някои още по-измислени националисти, наричани „патриоти“ у нас! Тези национални олтари понякога съдържат картини, битови предмети, снимки и по този начин тези хора не просто демонстрират своята привързаност и свързаност с родината, но реално показват, как връзката им с България никога не е прекъсвана, да не говорим, че повечето от тях ежедневно се интересуват от новините в родината си.
И изведнъж се появяват мнения, че емигрантите не бива да имат право на глас! Защо, защото в Москва имаме няколко човека емигранти, чиито гласове са незначителни, а в Чикаго, например, са стотици хиляди! Затова ли?! Може и да е твърде плоско обяснението, но поне не вижда по-„остра“ логика, за сега!
По данни на БНБ най-много парични трансфери идват от Германия – от там сънародниците ни са изпратили около 230 млн. евро през миналата година. Следват САЩ с 209 млн., Испания – 114 млн., от Англия – 109 млн. и от Гърция – 71 млн. евро. А колко копейки идват от Русия, да попитаме…!?!?! Как няколкото емигранти в Русия подпомагат българската икономика и с какво, с политически мантри или хибридни заплахи…!?!
За ръста на емигрантските пари основна роля играе инфлацията. Ако през 2022 г. средната месечна сума, която наши сънародници са пращали на близките си, е била 570 лв., то през 2023 г. тя е 610 лв., посочи Илиян Насков.
Според него поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на тези пари. С тях те покриват сметки и кредити, лекарства и здравни услуги, ремонти, образование, дори разходите си за храна. Най-много трансфери има към слабо развитите и бедни райони в страната, защото от тези райони са и основните диаспори с български гастарбайтери, обясни Насков.
Междувременно Евростат публикува статистика за 2022 г., от която е видно, че страната ни е една от най-зависимите в ЕС от притока на свежи емигрантски пари. През 2022 г. притокът на тези инвестиции е бил 2,2% от БВП на България, с което тя се нарежда на шесто място заедно с Унгария. Преди нас са Хърватия (7,6% от БВП), следвана от Латвия (3,2%), Румъния (2,9%), Люксембург (2,7%) и Белгия (2,3%). Средно в Евросъюза емигрантските пари са 0,8% от БВП.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България СЕГА“ в София

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!