Пловдивчанин от Чикаго изгрява на книжния пазар в САЩ

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ НА В-К „БЪЛГАРИЯ СЕГА“, В ТОЗИ БРОЙ ПРЕДСТАВЯМЕ 
 ДИМИТЪР СЪЛЧЕВ

ЗА ЖИВОТА НА ЕДИН МЛАД ЧОВЕК И СИЛАТА НА ВОЛЯТА, КОЯТО ПРАВИ ЧУДЕСА

Димитър Сълчев (Dimitry Salchev) е роден и израства в България – в красивия и древен Пловдив. През 2014 г. пристига в САЩ и само след няколко години ще му се наложи да премине през изпитания, които не само ще променят изцяло живота му, но и ще го накарат да повярва, че е възможно да се премине през непреодолими неща. С вярата и силата на човешката воля. Претърпява няколко операции, преодолява 14-дневна кома, в която изпада, учи се отново да ходи. Но това, което не го сломява, го прави по-силен и най-важното – разбира, че човешката воля, колкото и силна да е, е подвластна на други сили, които управляват Вселената. Може би открива и призванието си да пише. През 2022 г. авторът написва и издава на английски език две книги. През 2023 издава още две. Сега вече подготвя петата си книга, която ще имаме възможност скоро да четем. Димитър Сълчев живее в Чикаго, член е на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. Поздравления за този млад човек, който е успял да премине през изпитанията на живота, приел е с благодарност това, което му се е случило и което го е направило по силен – и физически и духовно. Благодаря на Димитър Сълчев, че отговори на зададените въпроси, специално за в-к „България СЕГА“.

>>>

С.Г.: Здравей, Митко. Това, което знаем за теб като български писател в САЩ, е твърде оскъдно. Ще повдигнеш ли малко завесата?
Д.С.: Едва започвам с авторските си начинания, но публикувах четири книги за две години и на много български, както и американски любители на словото, тепърва им предстои да ме открият сред огромната конкуренция. Знаете ли, когато през септември 2019 изпаднах в критично състояние (по-точно безнадеждно парализиран на 100% без никаква реакция за живот, закован на легло в интензивното отделение на болницата „Строджгър,“ където лекарите, изплашени до смърт, се чудеха какво се случва) и след като се събудих от четиринайдесет дневна изкуствена кома, осъзнах, че има магическа сила на този свят, която решава съдбите на хората, включително и на мен самия. Тази магическа сила (която ще нарека Господ) притежава абстрактно разписание за времето, решавайки кога и как някои събития ще се случат, независимо от това на нас как ни се иска. Затова вярвам, че момента да достигна крайната си цел тепърва предстои. С други думи – ще вдигна завесата, когато съм готов със спектакъла, наречен Димитър ( Dimitry) Сълчев. Дотогава ще бъда затрупан с репетиции.
.
С.Г.: Малко са българските автори, които са се наложили на американския книжен пазар. Ти как успяваш да привличаш вниманието върху това, което правиш?
Д.С.: Конкуренцията на книжния пазар в САЩ е изключително огромна и понякога отнема години за един писател да се наложи. Това, което ме отличава като писател, е способността в изграждането на собствен стил, напълно различен от английската литература. Един от начините да се преборя с конкуренцията е във финансиране на платени кампании, където се отделят сериозни средства за оптимизиране на книгите във вече затрупаната търговска мрежа. Друг начин да се привлече интерес е събирането на ревюта, написани от читатели, които са прочели определената книга и са споделелили тяхното мнение. Amazon и Goodreads са най-търсените платформи в интернет мрежата, където хора оставят и четат тъй-наречените ревюта. В обобщение: книга или какъвто е да било продукт не се продават без многобройни положителени ревюта, а в днешните времена, където дигиталната ера е засмукала света с величествената си сила, този подход се счита за най-успешен. При мен, до този момент, работата с набиране на ревюта в Амазон допринася до криптонизирането на другите писатели. Най-естественият метод за набиране на популярност и преодоляване на конкуренцията е чрез взаимната работа с водеща издателска къща на пазара—нещо, което ми предстои тази година.
.
С.Г.: Имаш вече няколко книги, издадени на английсаки език. Какви са сюжетните линии в повествованието и върху какво искаш да приковеш вниманието на читателя?
Д.С.: По този въпрос може, да се напише цяла книга, (като се замисля не е и лоша идея). Следвайки тази мисъл, целта ми е да прикова вниманието на читателя директно от първата страница. Това е творчески метод, в който запалвам искрата и интересът на хората. Примерно в автобиографията „Мост от Болка“ ме премазва камион от първата страница. Книгата „Джеймс Добрев“ започва с престрелка пред магазин за алкохол в Чикаго. Творбата „Хаос в Чикаго“ препуска бурно с една живописна картина, илюстрираща как едно младо момиче изчезва безследно в една гора близо до Норидж. Последната ми книга „В Опасност“ е учебно помагало, и там съм подходил с напълно различен стил. Сюжетът, или може би по-добре да се нарече жанрът, в който се насочвам, е криминален трилър, но също така ми харесва да смесвам определени жанрове. Да речем „Джеймс Добрев“ е криминален трилър, шпионаж поръсен с малка щипка от класическа романтика. Докато „Хаос в Чикаго“ е криминален трилър, изобразен художествено с малко ужаси. Като цяло в моите романи обичам да държа читателя под напрежение като съчинявам обрати, провокирани от действия или събития, карайки хората да си задават въпроси относно сюжета. Кой е убиецът? Какво ще стане с главните герои и т.н. Естествено накрая завършам с неочакван край, парализирайки читателя с магическа сила.  Основната идея е да забавлявам читателя, като създавам интересни или шокиращи ситуации.
.
С.Г.: Пътешествията обогатяват ли опита ти в намиране на интересни сюжети? 
Д.С.: Не само пътешествията, но като цяло животът и трудностите, които преживях, са водещите фактори да преоткрия мотивация, необходима да пресъздам завладяващи сюжети.
.
С.Г.: Много автори са и главните герои на творбите си. При теб как е? 
Д.С.: Джеймс Добрев е всъщност единствената творба, където главният герой „Джеймс“ може частично да се сравнява с мен, но това се получи спонтанно. При мен тайната се крие във възможността да се срещам с различни хора, покрай работата и събития, които разкриват алтернатива за създаване на герои с различни характерни качества. Освен това моите взаимоотношения с близки и познати през годините предразполага с нужните средства за описване на герои.
.
С.Г.: Споделяш, че една от книгите ти се базира на много лично тежко преживяване. Преодолените болка и страдание фактор ли са за самоусъвършенстваннето на човека? 
Д.С.: Всъщност това си е моята автобиография „Мост от Болка“ – тук няма художествена литература. Тук се разкрива самата истина за моя живот и точно това е скритото послание: преодоляването на трудности и изпитания са водещите елементи за самоусъвършенстването на човека и по-точно пресъздаването на здрав разум, готов да се справи с препятствията, които вселената ни подхвърля тъй неочаквано.
.
С.Г.: В книгите си показваш собствен стил на писане и изключително прецизна редакция при подготовката на текстовете. Как го постигаш? 
Д.С.: След като приключа с черновата препрочитам книгата поне около 8 пъти. Така всеки един английски писател си има негов професионален редактор, който преглежда работата и редактира творбите му. Аз също имам възможността да работя с един професионалист от Айова с PhD ( докторска степен по психология), който е доста добър в редактирането на книги. Но, разбира се от опит знам, че след неговата проверка ще трябва да препрочета поне още 5-6 пъти творбата на глас, за да стигна до необходимата прецизност. В една от книгите ми „Мост от Болка“ се събраха около 28 препрочитания, понеже тази е по-дълга от другите.
.
С.Г.: Последната ти аудио книга „В опасност“ е по-различна – по-скоро е като водител за безопасно шофиране от хора на всички възрасти, но заедно с това засяга и етиката между хората зад волана. САЩ са известни със стриктността на шофирането, но все още има много агресия на пътя. Какво може да провокира едно подобно агресивно поведение, което е опасно и за този, който го извършва, и за този, към когото е насочено? 
Д.С.: Първо да подчертая: книгата „В Опасност“ разполага с дигитална, както и мека корица. Освен това дигиталната версия притежава иновативната способност, изградена под формата на дигитални линкове, които отвеждат читателите до моя YouTube channel, препълнен с видеа, заснети от моята камера, докато съм на пътя. В САЩ полицаите са стриктни като хванат човек в крачка, но в Чикаго за съжаление, има доста моменти, където извършителите на по-дребни престъпления се разминават безнаказано и това е една от темите, които се разглеждат малко по-подробно в книгата. Горчивата истина е скрита между многократните ПТП-та, с които хората се сблъскват всекдневно. При мен се получи нелепа ситуация, където бях ударен от автомобил, който избяга от произшествието по хладнокръвен начин. Въпреки, че книгата разполага и с видео запис от този инцидент, шерифите отказаха да се заемат със проблема. Също така трябва да отбележа, че след като моят личен автомобил беше мистично откраднат, полицията не предприе никакви мерки. При което изпаднах в поредената нелепа ситуация, осъзнавайки каква е грозната истина зад застрахователните компании в САЩ. Книгата разкрива стереотипа на различините шофьори и тяхното поведение на пътя. Много от тях си играят с телефоните докато карат. По този повод класифицирах 9 различни видове шофьори, включвайки и младите почитатели на екстремния спорт. Темата за агресията на пътя (road rage) е наистина шокираща и може да се стигне до физическо насилие и дори до престрелка на пътя—това също не е тайна за медиите в САЩ. Например: напишете в YouTube “Road rage” и сами ще станете свидетели на хаоса, който всява ужас по улиците. Взимайки предвид тези факти, аз представям собствен метод за това как да се избегнат подобни агресии на пътя. Освен това книгата представя много полезна информация и хората (поне засега) споделят положителни отзиви в Амазон.
.
С.Г.: Ти си единствения български автор в САЩ, който е разказал в аудио книга вече написаните си творби на английски език, заедно с диалектните и разговорни форми. Какво е усещането за това? 
Д.С.: Това е същото усещане когато човек удря джакпот от тотото. Шегата на страна – чувството е несравнимо и приказно, сякаш това е нереален сън. В крайна сметка към това се стремя – да превръщам мечтите си в реалност.
.
С.Г.: Номиниран си за няколко награди за книги в Чикаго. Коя от тях е най-ценната за теб и как я извоюва. 

Д.С.: Всъщност съм номиниран в няколко международни награди (IPPY и NIEA), както и в Чикагската асоциация на писателите. Писах на тези организации, изпращайки моите произведения и те ги харесаха. Така получих тяхната подкрепа. Най-ценната книга за мен е автобиографията „Мост от Болка“. Всичко започна от там и по-точно от многобройните трудности, които преодолях в живота. Преминавайки през кошмарни изпитания, открих смисъла на моя живот и това е в писането на книги. Тук е момента да разкрия един интересен факт: когато пристигнах в Чикаго едва можех да говоря на английски и ако някой беше ми казал, че ще напиша книга на този език, най-вероятно щях да му препоръчам определен доктор, при който да се прегледа, но ето че в момента се опитвам да приключа петата си книга.

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, президент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина и председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

 

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!