Трябва да бъде умишлено престъпление, когато има причинена смърт на пътя с наличие на алкохол или наркотици, каза министър Калин Стоянов

Трябва да бъде умишлено престъпление, когато има причинена смърт на пътя с наличие на алкохол или наркотици, или убийство на пешеходна пътека, или с превишена скорост. Това мнение изрази министърът на вътрешните работи Калин Стоянов при представянето на фондация „Ангели на пътя“, обединяваща родители, загубили децата си при пътни произшествия.

За тези осем-девет месеца МВР прави малки, но сигурни крачки по пътя към победата с войната на пътищата, заяви Стоянов и добави, че за случващото се по пътищата са отговорни множество министерства и институции.

Засилихме изключително много контрола по пътищата. Единият от критериите, по които оценявах директорите на областните дирекции, беше броят на бързите досъдебни производства за установени шофьори, управляващи при наличието на алкохол или наркотици. Голяма част от дирекциите значително вдигнаха резултатите за установени шофьори с наличие на алкохол или наркотици в кръвта, коментира министърът.

По думите на Стоянов мярката за отнемане на автомобили работи. Той отбеляза, че е много е важно да се събират глобите, както и че системата за сигурно електронно връчване на електронни фишове и наказателни постановления също е ефективна.

За последните четири години на територията на София има 2300 пътнотранспортни произшествия, при които е причинена средна или тежка телесна повреда или е настъпила смърт, каза заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Следващата седмица с градския прокурор на София Илиана Кирилова ще изпратим отворено писмо до МВР, до Министерството на правосъдието, парламентарната комисия по правни въпроси и “Ангели на пътя” с предложения за законодателни промени, които да помогнат за бързо наказателно производство, чиято цел е колкото може по-бързо да бъде наложено наказанието, допълни Кръстев.

Работим по конкретни мерки, свързани с пътната инфраструктура – осветление, маркировка, легнали полицаи около училища и детски градини, както и поставяне на повече камери и интегрирането им със системата на МВР, коментира кметът на София Васил Терзиев.

Образованието и превенцията са изключително важна част от това да разберем каква е отговорността на всеки един от нас – млади и по-стари шофьори, какво се очаква от нас, какво трябва да направим, за да не продължава тази черна серия, каза още Терзиев.

Сред присъстващите на анонсирането на фондацията бяха представители на съдебната власт, народни представители, евродепутати, кметове, журналисти и граждани.

НИКОЛАЙ ТРИФОНОВ
БТА
сн.: PB

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!