Ползите от терапия с животни

Собствениците на домашни любимци отдавна за запознати с ползите от притежаването на животно. През последните няколко десетилетия ползите от терапията с помощта на животни се разшириха и проучиха по-обстойно.
Една от най-бързо развиващите се области на животинска терапия  ( известна като терапия с домашни любимци, или терапия с помощта на животни) е лечението на различни психиатрични проблеми. Намаляването на тревожността и депресията са най-голямото доказателство за ефективността на тази терапия. Тя се използва и при лечението на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), деменция, разстройство на аутистичния спектър, шизофрения, и посттравматичен стрес (PTSD).
Домашните любимци могат да повишат мотивацията за социални контакти,  да облекчат скуката и самотата, да подобрят настроението и да успокоят хората на всяка възраст, независимо дали страдат от психични разстройства или не.  Животните също така могат да повишат мотивацията и да предоставят възможност за допълнителни интереси.
Терапията с животни не е подходяща за хора с алергии към животински пърхот или пера. Ако е на лице страх към използваните за терапия животни, полза от терапията е малко вероятна. За някои хора грижата за домашни любимци е твърде скъпа, непрактична или непосилна. Те може се възползват повече от животинската терапия, при която животните са предоставени от външен източник.
Животните, използвани за терапия преминават през щателна проверка. Както водачите, така и техните животни са тествани и обучени, за да подсигурят най-добрите терапевтични сесии. Кучетата или другите използвани животни трябва да са в добро здравословно състояние и да притежават подходящия темперамент за работа с хора. (Goodavage, M. Doctor Dogs. New York, New York: Dutton/Penguin Random House, 2019; Johnson, J. “What to know about Animal Therapy.” Medical News Today, 2020).
На лице са доста изследвания и свидетелства, относно многобройните начини по които животните могат да помогнат при лечението на хората, овладяване на хроничните заболявания, подсигуряване на безопасна среда и/или радост на хората. Тъжно е, че понякога животните са единствения източник на утеха и дружелюбие в нечий живот. На много места в библията Бог ни насърчава да се обичаме един друг. В Посланието до Римляните 12:10 се казва: “Обичайте се един друг сърдечно като братя, стремете се всеки да окаже по-голяма почит към другите!” А в Първото Послание на Петър 3:8 ни се казва, “А най-после, бъдете всички единомислени, съчувствителни, братолюбиви, милостиви, смиреномъдри.”
Този вид любов, накара Исус да умре за вашите грехове, за да можете да живеете вечно. Неговото желание е да обичаме ближните си по същия начин.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!