ЕЛКА РУСКОВ – ОТ “MICROSOFT” ДО ПОЧЕТЕН КОНСУЛ НА БЪЛГАРИЯ В ЩАТА ВАШИНГТОН

Името на Елка Русков е познато не само по Западния бряг на САЩ и в Сиатъл, където живее, но и навсякъде, където българската общност има пълнокръвен културен живот. Елка пристига в Америка още през първите години на демократичните промени у нас и оттогава не е спряла своето професионално, обществено и личностно утвърждаване. Завършва специалност „Сравнителна литература“ в University of Washington, работи известно време за „Майкрософт“, но през всичките тези години живее с мисълта да направи българската национална култура, фолклорното песенно и танцово изкуство разпознаваеми и ценени сред една различна култура и народопсихология. Заедно с други българи, отдадени на каузата, създават едно невероятно средище на изкуство, култура и духовна обвързаност. Те успяват не само да разкрият красотата на нашия фолклор и магичните знаци в шевиците на националната ни носия пред американската общност, но и да я привлекат така, че мистерията им да я завладее изцяло. Не случайно вече години наред американци са свързани с българското изкуство – г-жа Лорейн Макконъки, която е сред най-уважаваните дами в екипа на Музея за история и индустрия в Сиатъл (The Museum of History and Industry); Сидни Дийринг от ансамбъл „Радост“ и други. Изключителен принос за издигане на пиедестал на българските традиции, слово, език и култура има Българският културен център, на който Елка Русков е съпредседател (съпрезидент), заедно с г-н Иван Ташев. Особена е заслугата и на артистичния директор на културния център г-жа Даниела Иванова-Найберг, която ръководи няколко програми в него. Елка Русков и хората, приели безусловно да работят за каузата, представят нашата България далеч от физическите й граници, защото за духовните връзки няма ограничения и рамки. Тези хора правят така, че деца, родени далеч от родината на своите предци, да носят българското си самосъзнание и наследници на фамилии, създавани тук, да знаят и да се гордеят, че са българи.
Благодаря на Елка Русков, която въпреки натоварената си програма, ми отдели от времето си, за да отговори на няколко въпроса, специално за в-к „България СЕГА“.

С.Г.: Посветили сте повече от двадесет години от живота си на каузата за подпомагане на българската култура и традиции извън родината ни, но нека се върнем към началото. Защо избрахте тази благородна, но и в същото време трудна и всеобхватна дейност?
Е.Р. В последните тринадесет години се занимавам активно, преди това нещата се случваха по-плавно … Не съм имала за специална цел да се занимавам с това, но винаги съм обичала и почитала всичко, свързано с България: българските обичаи, празници, творци в различни области на изкуството и културата, писмеността, та даже и българската кухня… Сега, като ми задавате въпроса, да, виждам че дейността е всеобхватна, но няма  как да отделя едно българско нещо от друго такова. За мен е важно, че имаме прекрасни съвременни творци, че техните гласове вече са разпознаваеми не само в местния контекст, а и в световния. Важно е, че имаме изградени традиции, говорим и пишем на родния си език, на нашата си азбука. Вярвам, че имаме какво да предадем на поколенията и да покажем зад граница.

С.Г.: Изучавали сте сравнителна литература в University of Washington. Запознаването с чуждо литературно и историческо наследство беше ли фактор да Ви накара да запознаете американската общност с богатството и на  българската история и национални традиции.
Е.Р.:  Да, това може би е преломен момент във вече осъзнатото ми желание да представя България на американските си приятели и колеги в цялата нейна съвременна и старинна културна колоритност. Започнах да разбирам, че това не е еднолична задача, че са ми нужни съмишленици. Така стигнах до идеята, че е добре да имаме подобна организация, а не да съм сама в желанието си. Тук е мястото да повдигна завесата пред една инициатива, която ще стартира в най-скоро време. Тя ще се провежда под мотото “С България в сърцето”. И ще включва в себе си личности от всички сфери на изкуството, които по един или друг начин са свързани с България. Такъв е случаят с роденият в Сиатъл, но живеещ в България повече от петнадесет години, Рори Милър. Неговата книга “На око – кулинарни приключения на село” ще бъде представена пред български общности в САЩ и Канада. На срещите ще присъства както авторът, така и редакторката на книгата Милена Димитрова. Планираме срещи и на български писатели, поети, драматурзи с общностите ни.

С.Г.: Ангажирана сте с дейността на организация за етническо наследство, която работи за запазване идентичността и езика на всички общности в Сиатъл. Разкажете ни повече за тях – за езика им, историята, културните им традиции. Кое е нещото, което ги свързва с нашите?
Е.Р.:​ Пет години бях президент на  Българския Център за Култура и Наследство в Сиатъл в последните осем сме съпрезиденти с г-н Иван Ташев. Дейността ни започна да се разраства. Поканихме нови членове на Управителния съвет. В момента сме дванадесет човека. Мога да дам пример във връзка с въпроса ви от последното ни значимо обществено събитие, Коледният концерт “Ра̀сти бо̀ре” . В него поканихме за участие акапелната група от България “Бански старчета” с ръководител Атанас Янчовичин. Ние сме сравнително малка общност, като брой българи, но на този концерт дойдоха над петстотин зрители, сред които освен българи, имаше американци, румънци, сърби, хървати, мексиканци.  Всички се убедихме, че музиката е универсален език. Успяхме чрез него и с помощта на  песни и танци да представим  културата си. Коледните концерти са традиция на Българският културен център и 2023 беше тринайсети по брой.

С.Г.: Какво е да си президент на Български културен център в град като Сиатъл, с не особено голяма българска общност, но която успява да  развие такава мащабна дейност за популяризиране и съхраняване на език, култура, история?
Е.Р.: Както споменах по-горе, вече сме двама съпрезиденти и имаме и се усеща огромната подкрепа на общността ни. Сиатъл има и други организации като Българското училище с директор г-жа Анжела Хашева, също фолклорен ансамбъл с ръководител Дани Македонска. Това са различни, но близки по цел организации. Много ме радва фактът, че си съдействаме и сме на една сцена заедно с организация и високо-професионален български фолклорен ансамбъл като “Хопа -Троп” на г-жа Македонска.

С.Г.: Вашата дейност поставя акцент на българския фолклор – песен, танц, уникалната българска шевица. Възприемат ли се те от американската общност, американците успяват ли да вникнат в мистерията на онова, което е съхранило българите през годините и чиито корени са живи дори и тук, на друг континент. Тази магия как се възприема от хора, носители на различни социални и духовни ценности.
Е.Р.: САЩ не случайно са се превърнали в дом на стотици милиони хора от всички държави на света. Американските ни приятели  са любопитни и отворени  към света хора, те задават въпроси, искат да ни опознаят, да ни разберат. И когато това се случи, се влюбват в родния ни фолклор. Според мен в последните петнадесет години сме свидетели на истинско възраждане на българския фолклор зад граница, а това се отразява благотворно върху отношенията ни с останалите диаспори. Българският Културен център, на който съм съпрезидент с помощта на артистичният ни директор г-жа Даниела Иванова- Найберг ръководим две чудесни фолклорни формации. Едната е “Медена Питка”, само за деца, а другата е “Сиатъл Чета” за възрастни и юноши. Освен, че имаме около 100 участника общо в тези програми, радостен е и фактът, че американци пеят български песни и танцуват български хора̀. Може би в Сиатъл сме и благословени в това отношение, тъй като тук вече четири десетилетия съществува ансамбъл “Радост” с ръководител Сидни Дийринг.

С.Г.: Какво е чувството, когато запеете заедно в хора „Български гласове в Сиатъл“, където четиридесет и два гласа се сливат в едно звучене?​​ 
Е.Р.: Тези прелестни женски гласове си менят бройката (особено след трудностите по време на пандемията) и сега сме малко по-малко, но усещането от съпреживяването на звука и мелодията е не по-малко могъщо.
“Български Гласове в Сиатъл” в момента е с диригент и ръководител Майкъл Лаусън. Започнахме преди тринайсет години с основателката на женския певчески хор, Мери Шерхарт.

С.Г.: Вие сте известна не само в Сиатъл и щата Вашингтон, но и сред другите български общности в САЩ, и специално в Чикаго. Как осъществявате тази връзка и какво е общото, което ви свързва.
Е.Р.: Мисля, че свързващото ни звено е любовта към нашата обща родина, България и българския творчески дух.

С.Г.: Живеем в дигитален свят, където виртуалното пространство позволява да общуваме, дори когато ни разделят физически разстояния. Смятате ли, че ако българските културни организации в САЩ излизат и с общи проекти, това ще има по-голямо въздействие, а България – по-разпознаваема и представена в най-добрата й светлина навсякъде по света.
Е.Р.: Да, убедена съм в това!

С.Г.: Вие сте почетен консул на България във Вашингтон. Как това допринася за успеха на работата Ви. Духовно или творческо удовлетворение е за Вас тази позиция?
Е.Р.: Това е позиция, която ме държи отговорна предимно пред себе си и пред общността ни, и която изисква ежедневното ми внимание и пълната ми ангажираност. Изпитвам удовлетворение от общуването със сънародниците си, от обмяната на идеи, от успешното реализиране на инициативи, които ни помагат да сме заедно и да празнуваме идентичността си.

С.Г.: В началото сме на 2024 г. Какво бихте пожелали на българите по света?
Е.Р.: На всички българи по света желая да носят България в сърцата си!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, президент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина и председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго
снимки: Michael Cline (mike@clinepix.com)

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”