Софийската филхармония ще гостува в Ню Йорк и Ню Джърси през февруари

Софийската филхармония ще изнесе концерт на 11 февруари в Ню Йорк. Това съобщи Генералното ни консулство в Ню Йорк. Събитието ще се състои в Центъра за сценични изкуства Lehman (Lehman Center; 250 Bedford Park Blvd West, Bronx, New York 10468). В рамките на програмата ще бъдат представени произведения на Лудвиг ван Бетховен: Увертюра „Кориолан“, Концерт за пиано и оркестър №5; Симфония № 7.

Софийската филхармония ще изнесе концерт и на 17 февруари в Ню Джърси. Главен диригент ще бъде Дерек Глийсън, а на пиано ще се изяви Ивайло Василев, се отбелязва в информация, поместена на сайта на театъра в Ню Джърси, където ще се проведе музикалното събитие.

През 2020 г. маестро Дерек Глийсън е избран за главен диригент на Софийската филхармония. Роден в Дъблин, Ирландия (с двойно гражданство на САЩ/Ирландия), Глийсън учи пиано, перкусии, композиция и дирижиране в музикалните консерватории в Дъблин, Лондон и Виена, както и музика за филми в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Като гост-диригент Маестро Глийсън дирижира Лондонския симфоничен оркестър, оркестъра на Би Би Си, Симфоничния оркестър на Борнмът и Камерния оркестър на Европа. Бил е музикален директор на оркестъра Rűckert в Дъблин (1990 до 1993 г.), а от 1997 г. е постоянен музикален директор на Дъблинския филхармоничен оркестър.

Ивайло Василев е роден през 2007 в гр. София. Започва да свири на пиано на седемгодишна възраст при Емилия Канева в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, а от 2019 г. продължава обучението си под ръководството на проф. д-р Борислава Танева. На 14-годишна възраст Ивайло вече има завидна колекция от над 20 награди от международни конкурси, между които “Златната Лешникотрошачка” 2018, Първа награда на конкурса „Анна Артоболевская“ в Москва, Първа награда на конкурса „Лист-Барток“ 2020, Гран-при на конкурса „Шуман-Брамс“ 2020, Първа награда на конкурса за млади пианисти и цигулари „Music Singapore“ 2021, Първа награда в категория „Инструменталисти до 15 г.“ в национален радио-конкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, както и Голямата награда на Кантус Фирмус за 2020; Първа награда на конкурса „Euregio Piano Award“ Германия, 2022; две първи награди в различни категории от Международен конкурс “Солинария” 2022 във възрастова група до 18 и др. Носител е на наградата „Кристална Лира“ за 2021 в категорията „Млад изпълнител“.

Бил е солист на двата национални симфонични оркестъра – Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР, както и на Варненска филхармония и други български и руски симфонични оркестри. Изнасял е самостоятелни солови рецитали в София, Правец, Москва, Люксембург, Варшава, пише още в биографията му в сайта на Софийската филхармония.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: State Theatre New Jersey / www.stnj.org/

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here