„УЛОВЕНИТЕ МИГОВЕ“ НА НИКИ ТОНЧЕВ

Времето излита покрай нас като птица, като пухче по вятъра… В него има толкова мигове, които искаме да спрем или задържим завинаги. Да можем да ги уловим. С душата си. Да ги затворим в чисто физическото пространство. Мисля че точно това беше успял да направи Ники Тончев в своята самостоятелна фотографска изложба „Уловени мигове“. Той бе запечатал трогателни и вълнуващи моменти, които макар и отминали, отново се завърнаха с усмихнати лица, красиви гледки, уникални места по света. А заедно с тях спомените и енергията на преживяното. 

Фотографската изложба бе представена в галерия „Багрена“ към културен център „Българика“  и това бе първото културно събитие в българско Чикаго за 2024 г. Макар студен и ветровит 20-ият ден на януари събра в галерията приятели и ценители на фотографията.


Петър Георгиев от „Българика“ даде старт на събитието, а Василен Васевски от Сдружение „Български художници зад граница“ представи автора и направи кратко експозе на изложените фотографии. Самият Ники Тончев с вълнение се обърна към присъстващите и отправи благодарност към всички, които са му помогнали и подкрепили – и физически и духовно, за да може този проект да стане реалност. По стените на галерията бяха наредени „уловените мигове“ от интересните му пътувания, които той е направил през последните години, а заедно с тях оживяха спомените от събития, чествания и празнични поводи, срещи с приятели от близо и далеч и всичко, което обединява общността ни в голямото българско Чикаго. Авторът беше предоставил възможност да бъдат закупени снимки, на желаещите и на които той с удоволствие слагаше автограф с послание. Честито на Ники, с пожелание скоро да ни представи и други интересни места, събития и „уловени мигове“, които си заслужава да задържим. Заедно с усмивките и хубавата енергия.

Въпреки вълнението и емоциоте Ники ми отдели време и отговори на някои въпроси, специално за в-к „България СЕГА“.
С.Г.: Здравей, Ники, какво те провокира да направиш фотографска изложба, след като дейността ти е в съвсем друга насока?

Н.Т.: Провокира ме това, че аз съм много социална личност, много обичам срещите и контактите с различни хора. Присъствам на събитията, организирани от нашата общност, включително и на тези на Салона за българска култура и духовност и Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. Всички тях съм  събрал в много снимки, отразил съм интересни моменти. Имам много голям снимков материал, който бих желал хората да го видят. За да им покажа кой е Ники Тончев, какъв е  моя поглед  към света чрез направената снимка. Кръстих изложбата „Уловени мигове“, защото тя е всичко онова, което съм уловил от пътешествията си по света и от срещите ми с хората от различни събития. Това е един вид желанието ми да направя моя подарък към света.

С.Г.: Кои страни си посетил и какво е привлякло вниманието ти там за снимка?

Н.Т.: Посетил съм много щати в САЩ, бил съм в Северна и Южна Америка – Колумбия, Мексико, Доминиканска Република. Миналата година направих много интересно пътешествие до Азия – Тайланд, Камбоджа, Виетнам. Това са изключително интересни страни в този малко познат за европейците континент. Много се радвам, че успях да се докосна до една друга култура, религия и духовност. Посетих много храмове и културни паметници, които привлякоха вниманието ми. Хората там са много различни от нас европейците и американците. Снимките, които направих в тези страни са преди всичко от техните уникални храмове. Радвам се, че можах да видя и най-големия религиозен храмов комплекс в света Ангкор Уат в Камбоджа, където се стичата изючително много туристи за посещение, заради неговата уникалност и мистични древни тайни. За мен това е и опит, който е много ценен.

С.Г.: Направи си толкова много, но имаш ли любима снимка? 

Н.Т.: Всяка снимка ми е любима, всеки кадър е уникален – с любими хора, на красиви места, защото във всяка от тях оставям част от сърцето си, те са част от мен.

С.Г.: В началото сме на 2024 година. Какво би пожелал на хората?

Н.Т.: На първо място бих пожелал да има мир за всички по света, защото в момента на много места хората живеят в страх и тревога. Пожелавм на всички да има разбирателство и любов между хората във всичките й измерения.

С.Г.: Времето е неуловимо и се изплъзва от нас, но ако би могъл, какво искаш да уловиш и да запазиш за себе си? 

Н.Т.:Бих искал да уловя момента и да го задържа. Сегашното, настоящия момент, защото след години можем да се върнем и да си припомним какво е било и какви сме били ние.

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, президент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина и председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

 

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here