Боровинки: Чудесни дарове в малки пакетчета

Невъзможно е  да използвате твърде много епитети когато описвате боровинките. Най-значителното им здравословно свойство е, че са богати на антиоксиданти, особено различните видове полифеноли. Свободните радикали увреждат клетъчните мембрани и ДНК, като по този начин причиняват много хронични заболявания.
Всички горски плодове са с високо съдържание на полифеноли, но боровинките имат най-много. Антиоксидантите в една порция боровинки се равнява на съдържанието в 5 порции моркови, броколи, ябълки или тиква.
Антиоксидантите в боровинките, в комбинация с другите хранителни вещества (витамин С и К, разтворими фибри и манган) подсигуряват доста здравословни облаги като:

⦁ Подпомагат генерирането на нови нервни клетки и подобряват комуникацията между нервните клетки
⦁ Подобряват координацията и баланса, и подпомагат паметта и ученето
⦁ Намаляват риска от деменция (ако консумирате 1/2 чаша боровинки и ягоди седмично)
⦁ Блокират метаболитните пътища, които засилват развитието на рак
⦁ Подпомагат здравословните бактерии в червата (и по този начин действат като пребиотик)
⦁ Укрепват капилярите (защото подкрепят производството на колаген)
⦁ Поддържат артериите отпуснати и правят тромбоцитите по-малко лепкави

Боровинките са нискокалорични. Единственият им недостатък е цената им. Въпреки това, когато вземеш предвид всичките им здравословни облаги, те са изгодна сделка. Тъй като не могат да се съхранят за дълго време, дори и да са в хладилника, купете замразени боровинки и размразете колкото са ви необходими. Замразените боровинки съдържат по-малко витамин С, но антиоксидантите в тях са запазени. (“The Anti-Aging Benefits of Berries.” Consumer Reports on Health, July, 2021; Reinhard, Tonia. Super Foods the Healthiest Foods on the Planet. Buffalo, New York:  Firefly Books, Inc., 2014).
Боровинките имат невероятен ефект върху мозъка, особено при съхраняване на паметта. Способността да помним е жизненоважна за нашия физически и духовен живот.

В Псалм 63:6-7, псалмописецът ни казва, че да си спомняме всичко, което Бог е направил за хората, е утеха: “Когато си спомням за Тебе на леглото си, размишлявам за Тебе в нощните стражи; понеже Ти си бил помощ за мен и под сянката на Твоите криле ще се радвам.” Никога не забравяйте или не се съмнявайте, че Исус ви обича, и че Той умря, за да може да живеете с Него във вечността.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net  

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here