Зеленски нарече реториката на Тръмп за войната в Украйна “много опасна”

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е притеснен от перспективата Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом, като определи твърдението на Тръмп, че може да спре войната на Русия срещу Украйна за 24 часа, като “много опасно”, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за британския Channel 4 News, излъчено вчера, Зеленски покани бившия президент и основен претендент за президентската номинация на републиканците да посети Киев, но само ако Тръмп изпълни обещанието си.

“Доналд Тръмп, каня ви в Украйна, в Киев. Ако успеете да спрете войната в рамките на 24 часа, мисля, че това ще е достатъчно, за да дойдете”, каза Зеленски.

Украинският лидер също така сподели загрижеността си относно едностранните действия на САЩ, които не отчитат гледната точка на Украйна, като отбеляза липсата на подробности около “мирния план” на Тръмп.

Украинският президент определи реториката на бившия стопанин на Белия дом като “много опасна” и изглежда се опасява, че идеята на Тръмп за решение чрез преговори може да включва големи отстъпки на Украйна пред Русия, посочва Ройтерс.

“(Тръмп) ще взема решения самостоятелно, без да … Дори не говоря за Русия, а без двете страни, без нас”, каза Зеленски. “Ако той казва това публично, това е малко плашещо. Виждал съм много, много жертви, но това наистина ме кара да бъда малко стресиран”.

Той добави: “Защото дори и неговата идея (за прекратяване на войната) – която все още никой не е чул – да не работи за нас, за нашия народ, той ще направи всичко, за да я осъществи. И това малко ме притеснява.”

Тръмп неведнъж е настоявал, че е в добра позиция да договори прекратяване на войната, която бушува вече почти две години, като е казвал, че има добри отношения както с руските, така и с украинските лидери. През цялата си политическа кариера той често е обсипвал с похвали руския президент Владимир Путин, включително след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., посочва АП.

ПЛАМЕН ЙОТИНСКИ
БТА

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here